Schieten op school

ROTTERDAM, 8 DEC.

Vuurwapengeweld op scholen is een fenomeen dat tot nu toe vooral bekend is uit de Verenigde Staten, waar zich in de afgelopen jaren een aantal incidenten heeft voorgedaan. Maar het verschijnsel is ook in Europa en Nederland niet onbekend. Een selectie van incidenten.

BRUSSEL, 7 OKT. 1996.

Op een middelbare school in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek die vooral probleemleerlingen opvangt, schiet een vijftienjarige leerling een klasgenoot dood;

ROTTERDAM, 12 FEBR. 1997.

Op het Rotterdamse Albeda-college voor middelbaar beroepsonderwijs schiet een scholier met een traangaspistool tijdens een ruzie met een medeleerling. Niemand raakt gewond;

JONESBORO, 24 MAART 1998.

In de Amerikaanse staat Arkansas schieten twee jongens van 11 en 13 jaar vier kinderen en een leraar dood op de Jonesboro Highschool. Elf andere kinderen en een leraar raken gewond in de kogelregen die de twee jongens op de school afvuren vanuit een nabijgelegen bos;

LITTLETON, 20 APR. 1999.

Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) richten een bloedbad aan op de Columbine Highschool in Littleton, Colorado. Bij de schietpartij vallen vijftien doden, onder wie de twee daders, die na de moorden de hand aan zichzelf slaan;

TABER, 28 APR. 1999

Bij een schietpartij in een middelbare school in het dorpje Taber in de Canadese deelstaat Alberta schiet een veertienjarige jongen een zeventienjarige medescholier doodt en verwondt een ander.