Roemenië te sterk voor handbalteam

De ontluistering was groot bij de Nederlandse handbalsters. Na een uitstekende voorronde bij het WK in Noorwegen werden de vrouwen gisteren in de achtste finales tegen Roemenië met tien doelpunten verschil (16-26) uitgeschakeld.

De uitschakeling betekent dat Nederland niet naar de Olympische Spelen in Sydney gaat. Ondanks de goede prestaties in de voorronde krijgt de handbalploeg zelfs geen A-status van NOC*NSF. Daarvoor had het Nederlands team bij de eerste acht moeten eindigen. Dat doel zou door winst op Roemenië zijn bereikt. Nederland kwam op grond van de eerdere uitslagen op de negende plaats in het eindklassement van het WK terecht. Het beste Nederlandse resultaat aller tijden.

De Nederlandse speelsters kwamen de schrik over de hardheid van de tegenstanders nooit te boven. ,,Roemenië was in alle opzichten professioneel'', zei bondscoach Bert Bouwer na afloop over de meer ervaren opponent. ,,Onze ontwikkeling gaat stap voor stap. Als je iets te snel wilt, krijg je een tik op de vingers.''

De coach besefte dat zijn ploeg vooral door de verrassende overwinning op favoriet Noorwegen meer dan ooit de aandacht heeft getrokken. Voor het eerst was er een interland rechtstreeks op de Nederlandse televisie. ,,Achteraf ben ik blij dat door het ongunstige tijdstip (half een 's middags, red.) geen hond heeft gekeken'', zei Bouwer lachend. ,,Ik heb in de eerste ronde genoten van mijn ploeg. De slechtste wedstrijd kwam op het verkeerde moment. Maar we gaan met opgeheven hoofd naar huis.''

Daar zag het meteen na de wedstrijd nog niet naar uit. De Nederlandse speelsters zaten volledig kapot en huilden om de fikse nederlaag. Ze waren na hun goede voorronde optimistisch geworden. Zonder de geblesseerde Saskia Mulder, maar weer met Nastasja Burgers en, na ruim een kwartier, Ana Razdorov ging het meteen vanaf het begin heel slecht. Roemenië was de hardere ploeg, maar Nederland kreeg veruit de meeste tijdstraffen. ,,We kunnen niet tegen hun ellebogenwerk'', zei keepster Jokelyn Tienstra na afloop. ,,Niemand durfde naar de Roemeense meiden toe om klappen op te lopen'', constateerde Bouwer.

Nicole Heuwekemeijer was de eerste speelster die werd bestraft. In de tijd dat ze aan de kant zat, kreeg Nederland drie doelpunten tegen (2-5). Het bleek achteraf gezien meteen de nekslag. Ook Razdorov, weer zo goed als hersteld van haar enkelblessure, kon daar niets aan veranderen. De Joegoslavische in Nederlandse dienst deelde in de malaise door voortdurend te gehaast en slecht te schieten. Nederland maakte naast twee strafworpen in de eerste helft slechts één velddoelpunt. Roemenië leidde met de rust met 9-3 en dat viel door toedoen van de uitstekend keepende Tienstra nog mee voor de ploeg van Bouwer.

Ook in de tweede helft bleef Nederland onder de maat presteren. Er werd, mede door toedoen van de onbevangen invalster Elly-An de Boer, wel wat meer gescoord. Af en toe leek Nederland ook dichterbij te komen. ,,Maar als je dan blijft missen, lukt dat niet'', zei Bouwer. Aan het einde van de wedstrijd was het verschil met Roemenië ontluisterend groot: tien doelpunten (16-26). ,,Als je zo'n toernooi speelt, verdien je zo'n einde niet'', vond Tienstra.

De Nederlandse ploeg reisde vandaag terug naar huis. Het WK gaat nog door tot en met zondag. Naast Roemenië plaatsten zich de volgende landen voor de kwartfinales: Denemarken, Duitsland, Hongarije, Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk en Polen.