Rechter in Lockerbiezaak acht zich bevoegd

De Schotse rechter die in Kamp Zeist de twee Libische verdachten van de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie berecht, heeft vandaag bepaald dat de beschuldiging van samenzwering tegen de twee niet uit de tenlastelegging wordt geschrapt. De verdediging had voorafgaand aan het daadwerkelijke begin van het proces, dat tot 3 mei werd uitgesteld, de bevoegdheid van de rechtbank dienaangaande betwist met het argument dat de aanslag, waarbij in 1988 270 doden vielen, niet in Schotland was beraamd. De verdediging wilde ook elke verwijzing in de tenlastelegging naar de Libische geheime dienst geschrapt hebben als irrelevant, maar daar ging de rechter evenmin op in. De twee verdachten, Abdel Basset Ali al-Megrahi en Lamen Khalifa Fhimah, werden in april door Libië uitgeleverd voor berechting in Kamp Zeist, dat voor de duur van het proces Schots grondgebied is geworden. (AP, AFP)