Poetin blijft bij ultimatum Tsjetsjenië

Rusland is niet van plan zijn omstreden ultimatum aan de bevolking van het omsingelde Grozny (,,wie niet voor zaterdag weg is wordt vernietigd'') in te trekken. Wel zoekt het onder druk van Westerse kritiek naar mildere formuleringen.

Het woord `ultimatum' is taboe verklaard. ,,Ik heb van geen ultimatum gehoord'', zei premier Vladimir Poetin, de stuwende kracht achter de oorlog in Tsjetsjenië. De waarschuwing van Washington, dat Rusland ,,een hoge prijs zal betalen'' voor het wegvagen van Grozny, is volgens hem gebaseerd op een misverstand. De boven de Tsjetsjeense hoofdstad uitgestrooide vlugschriften, waarin de zieken en bejaarden vijf dagen de tijd krijgen om via een corridor aan de Russische artillerie en luchtbombardementen te ontsnappen, is volgens Poetin juist bedoeld om ,,burgerslachtoffers te voorkomen''.

Dinsdag woedde deze semantische oorlog met het Westen op alle fronten, van het Kremlin tot op het slagveld. Daar beweerde een van de ondertekenaars van de pamfletten, generaal Viktor Kazantsjev, dat het dreigement een ,,waarschuwing aan bandieten betreft, niet aan burgers''. De enige concessie kwam van minister Vladimir Roesjajlo, die gehuld in camouflage-uniform het inderhaast opgeworpen checkpoint Pervomajskoje bij Grozny kwam inspecteren. Hij zei dat de vluchtroute ook na zaterdag open blijft.

Bij de eenzame slagboom was overigens in geen velden of wegen een vluchteling te bekennen. Gevreesd wordt dat de strooibiljetten slechts een fractie van de 40.000 burgers hebben bereikt. Zij schuilen bij kaarslicht in de kruipruimtes onder de huizen en komen uit angst voor de lucht luchtaanvallen zelden buiten.

De Russische media vinden de bezorgdheid van het Westen verdacht. Door `ach en wee' te roepen probeert het Rusland politiek en economisch te isoleren, schrijft de Nezavisimaja Gazeta. De Kommersant voegt daar aan toe dat de Westerse sancties tegen Rusland al zijn begonnen, wijzend op het IMF-besluit om een toegezegd krediet van 640 miljoen dollar nog niet over te maken. Volgensde Segodnja moest premier Poetin kiezen tussen 640 miljoen dollar en zijn populariteit. Poetin houdt vol dat het Westen ,,niet genoeg informatie'' over de ware, terroristische aard van de Tsjetsjenen heeft. Hij zei dat ,,de man die zich president van Tsjetsjenië noemt'' (Aslan Maschadov) zijn eigen gezin onder bescherming van de Russische geheime dienst FSB heeft gesteld. ,,Voor de Tsjetsjeense leiders bestaan er eersterangs burgers, voor wie ze bescherming zoeken, en tweederangs, die ze laten creperen'', aldus Poetin. De aanwezigheid van Maschadovs vrouw Hoesmana op Russisch grondgebied is door de FSB bevestigd. Waar zij en haar kinderen zijn, is niet gemeld.