Plan: gratis vervoer naar EK voetbal

Voetbalsupporters moeten volgende zomer tijdens het Europees kampioenschap op wedstrijddagen gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Gratis vervoer kan alleen op vertoon van een toegangsbewijs voor een wedstrijd die in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Arnhem wordt gespeeld. Nederland en België organiseren samen het EK.

Het plan wordt door minister Peper (Binnenlandse Zaken) voorgesteld in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer gaat. De bewindsman heeft via zijn collega van Verkeer en Waterstaat contact daarover met de NS en via de plaatselijke overheden met lokale bus- en tramondernemingen.

De vier Nederlandse speelsteden toonden zich al voorstander van deze vervoersoplossing. Wat de NS en de plaatselijke vervoersondernemingen voor rekening gaan presenteren aan het rijk is nog niet duidelijk. De NS en vervoersbedrijf ConneXXion zijn positief over het plan. ,,Groepen supporters zijn beter controleerbaar en het is een middel om zwartrijden tegen te gaan'', stelt de NS.