Onderzoek naar draagmoeder

Het openbaar ministerie in Groningen start een `oriënterend strafrechtelijk onderzoek' naar een commerciële draagmoeder. Dit heeft de woordvoerder van het openbaar ministerie desgevraad meegedeeld. Het is een van de eerste onderzoeken in zijn soort in Nederland.

De vrouw heeft anderhalf jaar geleden een tweeling op de wereld gezet voor een manlijk homostel uit Hornhuizen maar wil de kinderen niet afstaan, aldus de advocaat van het stel, mr. E. Sutorius. Het openbaar ministerie start het onderzoek naar aanleiding van ,,extra informatie'' die Sutorius onlangs aan justitie ter beschikking heeft gesteld.

Volgens de raadsman heeft de vrouw behalve het homostel ook de drie vaders van haar drie andere kinderen misleid en opgelicht. Volgens hem maakt de vrouw er ,,kennelijk de gewoonte van'' om onder valse voorwendselen kinderen als draagmoeder op de wereld te zetten en om die kinderen vervolgens buiten bemoeienis van de vaders voor zichzelf te houden en alleen op te voeden.

Surtorius: ,,De openbare orde en de goede zeden verzetten zich tegen wildgroei met betrekking tot het ter wereld brengen van kinderen en verantwoord ouderschap, c.q. het gebrek daaraan.''

De raadsman van de draagmoeder, mr. G.I.M. Visser, wil niet op de kwestie in gaan. ,,Het is kennelijk nu onder justitie. Ik kan er daarom verder geen meededelingen over doen.''

Het aantal draagmoeders in Nederland neemt de laatste tijd toe, zo is de stellige indruk van mevrouw prof. dr. K. Boele-Woelki van de Universiteit van Utrecht, maar zij kan dit niet kwantificeren. ,,Het is heel moeilijk om cijfers te krijgen, want draagmoederschap beweegt zich in het zwarte circuit.'' Of het is commercieel en daarmee illegaal. Of het gebeurt in familie- en vriendenkring, aldus de wetenschapper.

Boele-Woelki is co-redacteur van het boek `(On)geoorloofdheid van het draagmoederschap in rechtsvergelijkend perspectief'. Ze verwijst naar Rusland waar draagmoederschap sinds 1994 onder bepaalde voorwaarden wettelijk is toegestaan. ,,Nederland heeft niets wettelijk geregeld (behalve commercieel draagmoederschap). Dat leidt vaak tot grote problemen tussen betrokkenen.'' Het wordt volgens haar hoog tijd dat ook Nederland draagmoederschap wettelijk gaat regelen.

Commercieel draagmoederschap is in Nederland sinds 1993 onder bepaalde omstandigheden strafbaar. De vrouw waar het openbaar ministerie nu onderzoek naar doet is in 1997 al door de politierechter in Zutphen veroordeeld, omdat ze in het maandblad Opzij haar diensten als draagmoeder had aangeboden. Het homopaar had destijds op deze advertentie gereageerd. Op 23 maart 1998 beviel ze van een tweeling van een van de mannen van het stel.