Nieuwe maan gezien, Ramadan kan beginnen

In een deel van de islamitische wereld is vandaag de heilige vastenmaand Ramadan begonnen, de periode waarin gelovige moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seksueel verkeer hebben. De autoriteiten in Jemen en Libië maakten gisteren bekend dat de nieuwe maan was gesignaleerd, zodat de vastenmaand kon beginnen. Daarmee zetten deze landen zich, zoals zij wel vaker doen, af tegen de meerderheid die vanaf morgen gaat vasten. Saoedi-Arabië, dat als gastheer van de heiligste plaatsen van de islam (Mekka en Medina) extra gewicht heeft, en de eveneens zeer invloedrijke hoogste islamitische rechtsgeleerde in Egypte, Groot-mufti Nasr Wasid Wassel, decreteerden gisteren namelijk dat de nieuwe maan niet was gezien.

Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwde gisteren alvast dat niet-moslims in het openbaar evenmin mogen eten, drinken of roken. Diegenen die zich niet aan de regels houden, kunnen worden uitgewezen.

In Egypte heeft de regering aangekondigd dat werknemers korter mogen werken, om de tijdens de Ramadan gebruikelijke verkeersdrukte te verminderen. Egyptenaren en islamitische toeristen gaan traditioneel na zonsondergang massaal de straat op. Daarentegen zijn alle verloven opgeschort van de werknemers van de luchtvaartmaatschappij EgyptAir om de toevloed van Ramadan-toeristen en van Egyptische gastarbeiders uit andere Arabische landen in goede banen te leiden. Volgens de minister van Toerisme worden tijdens de Ramadan zeker een half miljoen Ramadan-toeristen verwacht. De hotels van Kairo zeggen inderdaad vol te zijn. Een zegsman van de Hotel Associatie wees er echter op dat het moeilijk is aan te geven wie voor de Ramadan komt, en wie voor de zeker niet islamitische nieuwjaarsfeesten.

Het Egyptische ministerie van Bevoorrading heeft al enige tijd geleden de ,,noodtoestand'' uitgeroepen. Zijn ambtenaren zijn gemobiliseerd om te waarborgen dat er voldoende aanvoer is van suiker, olie en gedroogde en geconfijte vruchten, die tijdens de Ramadan in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. (AFP, Reuters, AP)