Nieuwe Ajax-shirt stuit op verzet fans

In het jaar dat Ajax zijn eeuwfeest viert, krijgt het befaamde shirt van de Amsterdamse club voor het eerst drie rode strepen op de witte mouw. Dit is het gevolg van het contract dat werd gesloten met kledingsponsor Adidas. De verbintenis gaat 1 juli 2000 in. De ingrijpende verandering wordt door een aantal supporters en door leden van Ajax als heiligschennis ervaren. Supporters hebben hun onvrede onder meer geuit op Internet.

Adidas heeft in een vijfjarige verbintenis laten vastleggen dat het zijn handelsmerk mag afdrukken op de mouwen van het Ajax-shirt. Het levert de club zo'n tien miljoen gulden per jaar op. Het tricot van Ajax heeft sinds 1911 nauwelijks wijzigingen ondergaan. In dat jaar werd van het shirt met de verticale rode banen, zoals PSV en Sparta dat dragen, overgestapt naar een brede rode balk op borst en rug. De rest van het shirt is altijd wit gebleven.

Directeur F. Kales vindt het overdreven om te stellen dat Ajax zich verkwanselt aan de commercie. ,,Het ene bedrijf werkt met sterren, de ander met strepen. We hebben een mooi contract kunnen afsluiten. Laten we nu eerst eens wachten tot het nieuwe shirt er is. Je kunt het toch nooit iedereen naar de zin maken.''

De concessie is uniek in de historie van de club. Umbro ondervond de afgelopen tien jaar geen enkele medewerking bij het aanbrengen van kleine veranderingen aan het tenue. Directeur W. Langenberg van Umbro Nederland: ,,Wij wilden vijf jaar geleden het rode biesje aan het einde van de mouwen verbreden van twee naar vijf centimeter. Het toenmalige bestuurslid Coronel reageerde hels. Hij vond dat afbreuk doen aan het shirt. Ook een rood randje om een inkeping van de broek werd niet toegestaan. Wij konden er weinig aan doen. Het shirt van Ajax is een gedeponeerd handelsmerk.''

Ajax had nog een contract met Umbro, dat dit jaar werd overgenomen door de Engelse investeringsmaatschappij Doughty-Hanson. Die kwam in conflict met Ajax over de indexering. De rechter stelde Ajax in het gelijk, waarna de nieuwe eigenaars van Umbro van de verbintenis afwilden. Langenberg: ,,Ik heb nog een compromisvoorstel gedaan. Een totaalbedrag van 42 miljoen gulden plus gratis kleding zou niet over vier maar zes jaar worden uitgesmeerd. Maar daar wilde Ajax niet aan meewerken.'' Volgens directeur Kales komt het contract met Adidas overeen met de oorspronkelijke condities van Umbro.

Ajax kwam gisteravond zonder de geblesseerde Richard Witschge op Mallorca aan, waar morgen in het UEFA-Cuptoernooi tegen Real Mallora een 1-0 achterstand moet worden weggewerkt.