Niet Nix verdwijnt met feest

Niet Nix, de beweging van jongeren binnen de PvdA, stopt ermee. De PvdA-jongeren nemen op 20 december afscheid met een feest in het Amsterdamse Paradiso. Ook het PvdA-blad Vlugschrift, gemaakt door medewerkers van Niet Nix, verdwijnt.

Eerder deze week werd bekend dat Opschudding, de vernieuwingsbeweging binnen D66, zichzelf opheft. Volgens coördinator Edith Mastenbroek van Niet Nix is het toeval dat beide bewegingen, die samenwerkten onder de noemer LEF, in dezelfde week besloten te stoppen. LEF gaat door als zelfstandige beweging.

Mastenbroek stelt dat Niet Nix ,,niet meer de bijdrage aan de vernieuwing van de PvdA kon leveren, die we wilden leveren''. Volgens haar is er momenteel een minder vernieuwingsgezind klimaat in de PvdA ontstaan dan drie jaar geleden onder partijvoorzitter Rottenberg, toen Niet Nix werd opgericht. ,,Er is nu niet de bevlogenheid die we toen wel proefden.''

Volgens Mastenbroek dreigde Niet Nix te verworden tot de `excuus-vernieuwers' van de PvdA. ,,Niet Nix dreigde een huis-, tuin- en keukennaam te worden, waarmee de PvdA wel erg makkelijk kon zeggen dat het allemaal zo leuk en open is. We willen nu ruimte maken voor nieuwe iniatieven voor vernieuwing.''

Lennart Booij, een van de oprichters van Niet Nix die samen met Erik van Bruggen begin dit jaar een vergeefse gooi deed naar het voorzitterschap van de partij, zegt dat Niet Nix inhoudelijk veel heeft bereikt, maar zijn mentaliteitsomslag en personele vernieuwing minder goed geslaagd.