Miljardenbod op zes `stille' beursfondsen

Een buitenlandse financiële instelling bereidt een bod voor op zes Nederlandse beursfondsen die gezamenlijk circa 20 miljard gulden waard zijn. Over het bod wordt nu onderhandeld met het ministerie van Financiën.

Die besprekingen met Financiën gaan over de behandeling van de houdstermaatschappijen in geval van overname en liquidatie. De zes beursfondsen die onder vuur liggen zijn alle houdstermaatschappijen die een grote hoeveelheid aandelen Koninklijke Olie (Dordtsche Petroleum, Moeara Enim, TG Petroleumhaven, TG Oliehaven en Maxwell Petroleum) of Unilever (Calvé-Delft) bezitten. De `stille' beursfondsen, in het verleden overgenomen door Shell en Unilever, zijn om fiscale redenen nooit opgeheven.

Bij opheffing van het fonds zou het bedrijf belasting moeten betalen over het verschil tussen de oorspronkelijke waarde van de aandelen en de huidige marktwaarde van aandelen.

Volgens een zegsman van het ministerie van Financiën zijn de betrokken partijen dicht bij een overeenstemming en kan er vandaag nog een akkoord worden bereikt. Over de inhoud van de besprekingen wilde hij geen mededelingen doen.

Een zegsman van Dordtsche Petroleum, de grootste houdstermaatschappij met een beurswaarde van 7,3 miljard euro, wilde vanochtend niet op de kansen van een overname ingaan. De portefeuille van Dordtsche bevat 120 miljoen aandelen Koninklijke Olie die eigenlijk 8,6 miljard euro waard zijn. Het verschil is een gevolg van de fiscale claim en de geringe verhandelbaarheid van aandelen van houdstermaatschappijen.

Dordtsche maakte gisteren bekend te zijn benaderd door ,,een buitenlandse financiële instelling'. Die instelling heeft inmiddels ook duidelijk gemaakt belangstelling te hebben voor de andere fondsen.

De zes houdstermaatschappijen kwamen maandag in het nieuws nadat de Amsterdamse effectenbeurs de notering had geschorst. De beursautoriteiten vreesden ongelijkheid van informatie, nadat de buitenlandse belangstelling dit weekeeinde in bredere kring bekend was geworden. Vanochtend bevestigde directeur W. Brounts van Calvé-Delft dat er ook belangstelling is voor deze houdstermaatschappij van Calvé-Delft. ,,Het gaat in eerste instantie om Dordtsche, heb ik begrepen, maar wij zitten in hetzelfde schuitje.'

Een van de grote aandeelhouders van Dordtsche Petroleum is vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte, dochter van Dresdner Bank. Via twee beleggingsfondsen heeft het bedrijf meer dan tien procent in handen. Bestuurder Voûte verklaarde vanochtend: ,,Ik weet niet wie de bieder is en al zou ik weten dan zou ik het niet vertellen.'