Kamerorkest met gekruide Franse lyriek

Onder de titel Frans koloriet presenteert het Nederlands Kamerorkest met haar vaste gastdirigent Philippe Entremont deze week vijf maal een licht verteerbaar potpourri-programma met werken van Franse componisten. Kruidige klanken in lyrische lijnen en treffende kleuren: wie denkt aan Franse muziek, hoort het coloriet van Debussy, de orkestraties van Berlioz, de zwoelte van Saint-Saëns.

Affiniteit met het Franse repertoire kan de eveneens Franse dirigent/pianist Philippe Entremont niet worden ontzegd. Al vaker profileerde hij zich als een kundig vakman in de muziek van eigen bodem, maar de minder bekende werken van Debussy, Berlioz en Saint-Saëns en diens overbekende Carnaval des animaux kregen onder Entremont gisteravond eerder levenslustig dan elegant gestalte. Vriendelijk maar wat mat kabbelde de Petite Suite van Debussy voorbij, robuuster doorkneedde Entremont de romantische ontboezeming Adagio pour quattor d'orchestre van Guillaume Lekeu (1870-1894).

Met al zijn al dan niet aanstekelijke humor is Saint-Saëns' Carnaval des animaux een muzikale meesterproef, die Entremont in de veeleisende dubbelrol van pianist en dirigent niet probleemloos doorstond. Als l'Elephant wel stampt, maar er trilt geen porselein mee; als de vissen in het Aquarium wel zwemmen maar niet intrigeren en de `coqs' wel kraaien maar niet wekken, dan is het Carnaval een feestje om vroeg huiswaarts van te keren. Alleen in Le Cygne vervoerde cellist Herre-Jan Stegenga met vloeiende fraseringen.

Als ernstige tegenpool klonk voorafgaand Saint-Saëns' Morceau de concert voor viool en orkest. Het werk ontstond in hetzelfde jaar als diens befaamde Derde vioolconcert en doet daar in de sfeer van bepaalde wendingen sterk aan denken. Meer dan het verdienstelijke spel van het Nederlands Kamerorkest overtuigde violiste Janine Jansen (1978), die zich zowel hier als ook in de muzikaal minder interessante Rêverie et Caprice van Berlioz presenteerde met een aangenaam gedurfde aanpak en een steeds verleidelijk volle toonvorming.

Concert: Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont (piano) m.m.v. Janine Jansen (viool) en Sebastian Knauer (piano). Werken van Debussy, Berlioz, Lekeu en Saint-Saëns. Gehoord: 7/12 Concertgebouw, Amsterdam. Herh. 8, 10, 11 en 12/12, aldaar.