Kamer wil noodwet nutssector

De verkoop van gemeentelijke energiedistributiebedrijven moet via een noodwet worden stopgezet. Alleen zo valt te voorkomen dat buitenlandse ondernemingen massaal Nederlandse nutsbedrijven opkopen.

Dat stelt Tweede-Kamerlid F. Crone (PvdA) naar aanleiding van de verkoop van Nutsbedrijf Haarlemmermeer. Het CDA en D66 steunen het voorstel van Crone. De VVD was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

De gaspoot van het Haarlemmermeerse nutsbedrijf komt in handen van het Duitse Westfälische Ferngas (WFG), zo werd gisteren bekend. De kabelafdeling wordt overgenomen door het Noord-Hollandse Multikabel. Haarlemmermeer incasseert ruim 240 miljoen gulden.

In de Gaswet, die nog door de Tweede Kamer behandeld moet worden, is een clausule opgenomen die de verkoop van nutsbedrijven met terugwerkende kracht tot 1996 kan terugdraaien. Crone vreest echter dat de Gaswet te laat komt. ,,Waarschijnlijk zal die pas in 2001 in werking treden'', aldus Crone.

Volgens Crone is de in de wet opgenomen clausule ,,in principe goed'', maar vreest een administratieve chaos als alle contracten over twee jaar ongeldig worden verklaard. Hij wil daarom snel met een oplossing komen.

D66 is blij met het voorstel. ,,We hebben geprobeerd een duidelijk signaal af te geven in de Gaswet: nu nog niet verkopen. Blijkbaar trekken gemeenten zich daar weinig van aan'', aldus D66'er Van Walsum. Van den Akker (CDA): ,,We moeten eerst de markt liberaliseren en dan pas bedrijven gaan privatiseren.''