Investeerder Fletcher vergroot belang Baan

De Amerikaanse investeerder Fletcher Asset Management breidt zijn belang uit in het Nederlandse softwarebedrijf Baan. Fletcher, dat in december vorig jaar een akkoord sloot voor een investering van maximaal 225 miljoen dollar, is met Baan overeengekomen dit bedrag te verhogen tot maximaal 425 miljoen dollar (ruim 900 miljoen gulden).

Fletcher heeft het recht kapitaal dat aan Baan beschikbaar is gesteld om te zetten in aandelen. Tegen welke voorwaarden dat gebeurt is niet op te maken uit het persbericht dat Baan vanmorgen verzond. Baan was niet bereikbaar voor commentaar.

Het aandeel Baan noteerde vanmorgen 1,5 procent lager op 14 euro. Analist R. Belt van ABN Amro schat dat de Fletcher-investeringen tegen het einde van het jaar 8 à 9 procent nieuwe aandelen Baan zullen hebben opgeleverd.

Tegen de begin dit jaar uitgesproken verwachtingen maakt Baan nog altijd geen winst. Analisten voorzien dat het softwarebedrijf op zijn vroegst in het tweede kwartaal van volgend jaar weer zwarte cijfers kan laten zien. Behalve ter financiering van de aanhoudende verliezen heeft Baan geld nodig om een nieuwe verkoopmethode te financieren. Daarbij betalen softwaregebruikers voor een licentie niet langer een bedrag ineens, maar een maandelijks abonnementsbedrag.

Hoewel de consequenties voor bestaande aandeelhouders op basis van de informatie uit het persbericht niet duidelijk is, toonde analist H. Slob van de Rabobank zich vanmorgen positief over de kapitaalinjectie van Fletcher. ,,Twijfels over het voortbestaan van Baan worden hiermee weggenomen'', zegt hij. ,,Baan krijgt weer wat vlees op de botten.''