Internationaal

LONDEN

De beurs in Londen was vanmorgen wat lager, in navolging van die in New York. Rondom het middaguur stond de FTSE-index 29 punten lager op 6.632 punten. De grootste stijger was muziekconcern EMI, dat 11 procent in koers omhoog ging. Aan de andere kant daalde de telefoonmaatschappij British Telecom met bijna 3 procent. Winstnemingen na de forse koersstijging van de afgelopen weken waren daarvan de oorzaak.

Reckitt-Benckiser ging fors onderuit, met 10 procent, door tegenvalende verkopen bij sommige bedrijfsonderdelen. ,,De markt is erg wreed voor aandelen die uit de gratie zijn'', meende een handelaar vanmorgen.

FRANKFURT

De daling van de telecom-aandelen zorgde ook in Frankfurt voor een koersdaling, naast de lagere beurs in New York. Rondom het middaguur stond de DAX-index 59 punten lager op 6.100 punten. Deutsche Telekom kreeg een tik doordat zijn poging mislukte om zijn belang in de Poolse mobiele-telefoniemaatschappij PTC te verdubbelen tot 45 procent. Mannesmann daalde 1 procent, voorafgaand aan een persconferentie waarop mogelijk meer duidelijk wordt over het vijandige bod van het Britse Vodafone.

PARIJS

France Telecom was de grote verliezer op de beurs in Parijs. Het aandeel verloor meer dan 5 procent op 118,70 euro, na het bericht dat BellSouth de overname van het Duitse E-plus kan blokkeren. France Telecom weegt voor 13 procent in de CAC-40-index, die dan ook rondom het middaguur 34 punten lager noteerde op 5.500 punten. BellSouth heeft een belang van 22,5 procent in E-Plus, een mobiele-telefoonmaatschappij. Volgens de Financial Times, die bronnen bij BellSouth aanhaalt, zouden de Amerikanen de controle door de Fransen willen verhinderen.

TOKIO

De koersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag over het algemeen gedaald. De Nikkei-index eindigde bij 18.401 en dat is 193 punten lager dan gisteren. De daling, iets meer dan 1 procent, was het gevolg van de gang van zaken op de effectenbeurs van New York gisteren. Verder steeg de koers van de yen, wat voor de beleggers aanleiding was om vooral aandelen van exporterende bedrijven van de hand te doen.

NEW YORK

De onrust rondom de koers van Coca-Cola zette gisteren de Dow-Jonesindex onder druk. Wall Street eindigde lager, zij het dat het verlies beperkt bleef tot een min van 118 punten op 11.107. Net als een dag eerder stond Coca-Cola onder druk door het plotseling opstappen van de bestuursvoorzitter Ivester. Daardoor is onduidelijkheid ontstaan over de koers van de frisdrankfabrikant.