Hoofd politie Seattle stapt op

Hoofdcommissaris van politie Norm Stamper van de Amerikaanse stad Seattle neemt ontslag. Hij neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de chaos die vorige week de Wereldhandelsconferentie belemmerde. Dat heeft het dagblad Seattle Post gisteren gemeld op zijn Interneteditie. Stamper heeft volgens de krant maandag in een brief aan burgemeester Paul Schell per eind maart ontslag gevraagd. Schell gaat akkoord met het ontslag. In een interview met de Seattle Post zei Stamper dat hij nog tot eind maart wil aanblijven om de onderzoekers die nagaan hoe de politie haar greep op een vreedzaam verloop van de demonstaties tegen de Wereldhandelsconferentie verloor, van informatie te voorzien. Hoofdcommissaris Stamper en burgemeester Schell kregen zware kritiek te verwerken nadat in het stadscentrum van Seattle gewelddadige acties waren begonnen die veel schade hebben veroorzaakt en deelnemers aan de WTO-conferentie belemmerden om toegang te krijgen tot het vergadergebouw. Een kleine groep demonstranten trapte winkelruiten in en vocht met de politie, die traangas en rubberkogels gebruikte om de orde te herstellen.

Schell riep de noodtoestand uit en de politie kreeg hulp van de Nationale Garde. Ten minste 450 demonstranten werden gearresteerd. In het interview zei de hoofdcommissaris dat de situatie voor president Clinton bijna reden was om zijn reis naar Seattle af te zeggen. (Reuters)