Freaked

Oude films over krankzinnige wetenschappers eindigen negen van de tien keer met een moraal die neerkomt op `knoei niet met de natuur, want dat is Gods pakkie aan'. Griezeldrama's als Frankenstein, Island of Lost Souls en Island of the Doomed worden bevolkt door gereanimeerde monsters, beestmensen en gemuteerde vampierbomen. De genius die deze nieuwe aardbewoners heeft bedacht, wordt niet zelden door zijn eigen creatie om zeep geholpen.

Doorgedraaide wetenschap is een onuitputtelijke bron voor vermaak en gegriezel, én voor de onvermijdelijke parodieën. Eén daarvan is de nooit in Nederland uitgebrachte horrorkomedie Freaked (1993), waarin allerlei politiek correcte boodschappen op de hak worden genomen. De titel verwijst naar de klassieker Freaks (1932) van Todd Browning, waarin circusdwergen de hoofdrol spelen. Brownings integriteit is door de makers van Freaked echter bewust niet overgenomen; de gehele film is een aaneenschakeling van absurde en grove scènes, uitgevoerd met wisselend succes.

Co-regisseur Alex Winter speelt zelf de hoofdrol, een over het paard getild tv-sterretje. Hij wordt tegen een forse beloning als ambassadeur ingezet voor een gewetenloos bedrijf dat een uiterst giftige kunstmest exporteert. Reizend door Zuid-Amerika belandt hij samen met een vriend en een milieuactiviste in een sinister ogende freakshow waar de misvormden geen speling van de natuur zijn, maar van de duivelse directeur.

,,Een monument voor de variatie en de vernieuwingsdrang van de natuur!" roept de milieuactiviste verrukt uit bij het zien van een man met het hoofd van een lelijke pad; ze verandert spoedig van mening als ze zelf muteert in een Siamese tweeling. Daarnaast is Mr. T (The A-Team) te zien als een enorme bebaarde vrouw, is Keanu Reeves onherkenbaar als half mens, half hond en verandert Brooke Shields (The Blue Lagoon) van zoetgevooisde tv-presentatrice in een moordlustige zombie.

De slechte smaak triomfeert, maar niet zo leuk als bij vergelijkbare films van Peter Jackson. Sommige grappen zijn te flauw voor woorden, waar tegenover wel weer een aantal scherpe vondsten staan (zo blijkt een megalomane zakenman met plannen voor een nieuwe gemanipuleerde mensensoort te zijn weggeplukt bij Pepsi). Freaked bungelt hierdoor ergens tussen de fantasie van Braindead en de stupiditeit van Dumb and Dumber in. De makers schoppen tegen van alles, maar echt pijn doet het niet.

Freaked (Tom Stern en Alex Winter, 1993, VS), Net5, 22.35-0.00u.