Duitse digitale overdaad

In Nederland moge de publieke omroep dan de vervaardiging van zogeheten telefilms – speelfilms speciaal voor televisie vervaardigd – aarzelend ter hand nemen, in Duitsland doen ze al jaren niet anders. Zowel ARD als ZDF beschikt over zulke uitgebreide collecties telefilms, dat je er een heel kanaal mee kunt vullen. En de ARD doet dat dan ook, in het kader van zijn digitaal pakket op satelliet en kabel: EinsFestival, 24 uur per dag.

Het gaat bijna steeds om herhalingen van films die ooit al eens via het eerste net van de ARD, of een van de negen regionale, zogenaamde `derde programma's' zijn uitgezonden. Sinds enige tijd worden ook de archieven van de voormalige DDR-televisie benut, waarvoor de Oost-Duitse DEFA-filmstudio's vaak heel aardige films maakte.

Per week laat EinsFestival ongeveer tien films los op de toeschouwers, die met het tiental films van de vorige week worden vertoond op verschillende tijdstippen, in een carrousel-principe. Sommige daarvan zijn afleveringen uit series zoals Tatort of Wilde Herzen. Maar de meeste zijn losstaande producties, soms minder, soms meer geslaagd. Vanavond is bijvoorbeeld Die Jüdin Edith Stein te zien, van de Hongaarse regisseur Marta Meszaros, uit 1997.

Het digitale aanbod van de ARD, per kabel en satelliet, heeft wel meer aantrekkelijks. Het bestaat uit in totaal achttien televisie- en twintig radiozenders, een EPG (elektronische programmagids) en het ARDOnline-kanaal. Daarbij komen dan nog twee kanalen van de publieke ZDF.

De EPG en ARDOnline werken met Open TV-software, waardoor ze merkwaardig genoeg voor de bezitters van een zogenoemde d-box, de tot nu toe populairste digitale ontvanger in Duitsland, niet te ontvangen zijn. De bedrijvers van abonneetelevisie in Duitsland (DF1 en Première) hebben namelijk gekozen voor een digitale ontvanger met een bedrijfseigen coderingssysteem, en hetzelfde geldt voor de Deutsche Telekom die de digitale pakketten op de kabel beheert.

De ARD opteert voor een zo open mogelijk systeem, mede omdat men vindt dat het digitale aanbod publiek en open moet blijven, en abonnementen niet tot de plannen behoren. De bij mijn weten goedkoopste satellietontvanger met Open TV, de IQG1 van Galaxis, is voor ongeveer negenhonderd gulden te koop. Het apparaat is voorzien van een mogelijkheid tot twee common-interfaces, maar DF1 en Première vertikken het tot nu toe de daarvoor benodigde modules op de markt te brengen waarmee een bezitter van een Open TV-ontvanger ook een abonnement op hun betaaldiensten zou kunnen nemen.

Op den duur, zo lijkt het, zullen ze dit echter toch gaan doen, om niet al te veel potentiële klanten onder de satellietkijkers uit te sluiten. Het is in feite dezelfde problematiek als in Nederland, waar de Nederlandse Canal+ zich echter lijkt op te maken voor de goedkeuring van een Seca-module, terwijl tot nu toe nieuwe abonnees alleen maar een hele Seca-ontvanger in bedrijf kunnen nemen, die abonnementen op aanbieders met een ander coderingssysteem (als Irdeto of Viacess) niet toestaat.

ARDOnline is een interactief kanaal waarmee je op verzoek tekstbestanden, geluidsfragmenten en korte tv-programma's kunt afroepen. Op hun website (www.ard-digital.de) is een demonstratie te zien. Overigens is de rest van het digitale televisie-, en in de naaste toekomst nog sterk groeiende radioaanbod van de ARD op satelliet met elke willekeurige ontvanger te zien.

ARD Digital is te vinden op Astra (19,2 graden oost) via de frequenties 12.722 h., 11.954 h en 11.836 h.