Cézanne voor ruim 60 miljoen

Een stilleven van de Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906) heeft gisteravond op een veiling bij Sotheby's in Londen ruim 18 miljoen pond opgebracht (ruim 60 miljoen gulden). Een anonieme koper bracht telefonisch het hoogste bod uit op Bouilloire et Fruits (Tinnen Kruik met Vruchten). Het doek werd in 1978 in de Verenigde Staten gestolen van de privé-verzamelaar Harry Bakwin, en werd dit jaar teruggevonden door het Art Loss Register, de internationale databank voor gestolen en vermiste kunst en antiek. Het veilinghuis had de opbrengst geschat op 9 tot 12 miljoen pond. De Franse impressionist maakte het doek tussen 1880 en 1890, op het hoogtepunt van zijn carrière.

Ter veiling kwamen ook 20 werken op papier en 5 olieverfschilderijen van Picasso uit de verzameling van de in 1997 vermoorde modekoning Gianni Versace die in totaal 35 miljoen gulden opbrachten. Het hoogste bedrag werd betaald voor Fillette au bateau, Maya: ruim 12 miljoen gulden.