BP en Mobil stoppen met Europese samenwerking

Oliemaatschappij BP Amoco neemt voor 1,5 miljard dollar het aandeel van Mobil over in de Europese joint venture van beide bedrijven voor de verkoop van brandstoffen en smeermiddelen. Dat heeft het concern gisteren in Londen meegedeeld.

De ontvlechting van de gezamenlijke onderneming van BP en Mobil in Europa, die in 1996 werd opgericht, is door de Europese Commissie als voorwaarde gesteld voor goedkeuring van de wereldwijde fusie tussen Exxon en Mobil. BP leverde binnen het samenwerkingsverband met Mobil dat goed was voor een marktaandeel van 12 procent in Europa de autobrandstoffen, en Mobil de smeermiddelen en motorolie.

Als gevolg van de beëindiging van de joint venture krijgt BP Amoco de volledige eigendom van 8.500 benzinestations in Europa en pijpleidingen voor het transport van brandstof naar het vliegveld Gatwick bij Londen. De verkoop van smeermiddelen, waarin Mobil een belang had van 51 procent en BP 49 procent, wordt volgens die verdeelsleutel terugegeven aan de twee bedrijven, die nu beide met andere fusiepartners samengaan.

Exxon en Mobil vormen met hun fusie ter waarde van 81 miljoen dollar de grootste particuliere oliemaatschappij ter wereld, terwijl BP Amoco dat ook nog wil samengaan met Arco in de Verenigde Staten, de derde plaats inneemt, na de Koninklijke/ Shell Groep.

Volgens BP Amoco en Mobil zal de scheiding van hun gezamenlijke activiteiten niet direct grote gevolgen voor het aantal banen krijgen.

BP Amoco liet gisteren ook weten met zijn activiteiten in Rusland te heroverwegen, na het verlies twee weken geleden van een groot olieveld in Siberië waarin ook de Russische regering een belang had. Moskou besloot tot veiling van dat belang, nadat de maatschappij Sidanko die hoofdeigenaar was, failliet ging. In dat bedrijf had BP Amoco een belang van 10 procent. Het Brits-Amerikaanse olieconcern had al 200 miljoen dollar van zijn tottale investeringen van 484 miljoen in Sidanco afgeschreven.

Tyumen Oil Company, een voormalig staatsbedrijf in Siberië, kocht op de veiling het Chernogorneft olieveld in die provincie, waardoor BP Amoco groot verlies leed. BP Amoco vindt dat de rechten van aandeelhouders en schuldeisers hierdoor volstrekt zijn genegeerd, en riep de hulp van de Britse premier Tony Blair in. Het concern sluit de mogelijkheid niet uit dat het zich geheel uit Rusland zal terugtrekken. (AP)