ASML weer uitblinker op slappe beurs

ASML was vanmorgen met andere technologiefondsen opnieuw de grote stijger op de beurs van Amsterdam. Het aandeel van de chipmachinefabrikant steeg met 3 procent tot 105 euro.

Voor het overige was de Amsterdamse effectenbeurs bijzonder slap. De AEX, de graadmeter van de belangrijkste beursfondsen, noteerde rondom het middaguur 0,09 punt lager op 611,90 punten. Het lagere slot op de beurs van New York was daaraan debet, terwijl er tegelijkertijd weinig stimulerend bedrijfsnieuws was.

Beurslieveling ASML trok zich van deze stemming niets aan. Het pakte vrolijk opnieuw euro's tegelijk. Wie begin dit jaar al heeft geïnvesteerd in het Veldhovense hightechbedrijf doet goede zaken. De laagste notering was op 4 januari 26,30 euro. Handelaren hebben niet het idee dat inmiddels de top is bereikt. ,,Het kan net zo goed doorgroeien naar 150 euro. Wie zal het zeggen.''

De order die ASM Lithography gisteren kreeg van het Amerikaans-Duitse White Oak heeft het vertrouwen alleen maar aangewakkerd. De kwaliteit die ASML levert blijkt zo verfijnd te zijn, dat concurrenten in de branche een achterstand hebben opgelopen. En dat blijkt goed uit te betalen.

Ook streekgenoot Philips voelde de kriebels van de booming business die de technologiefondsen zijn. Het aandeel steeg 1,10 euro naar 126,45. KPN Telecom profiteerde eveneens, met bijna 2 euro op 61,65.

De technologie-aandelen kregen ook een impuls van het hogere slot van de Nasdaq die, anders dan de Dow Jones, opnieuw hoger sloot. Aan de Nasdaq zijn veel technologiefondsen genoteerd. De stijging daar inspireerde kopers van technologiefondsen hier.

Softwarehuis Baan moest de vrolijkheid aan zich voorbij laten gaan en leverde twee eurodubbeltjes in op 14 euro. Het beleggingsfonds Fletcher steekt 200 miljoen dollar extra kapitaal in Baan, als blijk van vertrouwen. Dat is door de beleggers niet zo opgevat: die twijfelen over de financiële positie van Baan.

Ahold lijkt het even verbruid te hebben. Gisteren verloor de supermarktketen al en vandaag was het zelfs procentueel de diepste daler met 1,11 euro op 28,88. De wortel van het kwaad ligt in Amerika, waar Ahold meer dan de helft van zijn omzet haalt. De Amerikaanse branchegenoot Kroger presenteerde maandag cijfers die volgens verwachting waren, maar desondanks stortte de koers van Kroger in. Dat zou het aandeel Ahold ook kunnen overkomen, zo wordt geredeneerd. De geest van de Amerikaanse superconcurrent Wal-Mart hangt bovendien nog steeds boven de markt en vergalt het voor de Zaanse grootgrutter. De beleggers weten dat Ahold weinig eigen kapitaal heeft om op overnamepad te gaan, terwijl Wal-Mart kan `graaien'. Overigens deed ook levensmiddelenconcern Unilever het niet goed met 95 eurocent verlies op 52,50.

DSM steeg met 1,43 procent op 34,79 euro.