Arnold Schwarzenegger

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Arnold Schwarzenegger, de bodybuilder die de wereld redt in `End of Days' en nu president van Oostenrijk wil worden.

Hij is waarschijnlijk de enige filmster die zijn eigen naam niet uit kan spreken. Ah-nul Swassa-negga. En dat na alle moeite die hij heeft gedaan om het Amerikaanse bioscooppubliek eraan te laten wennen: Arnold Schwarzenegger. ,,Als hij moeilijk is om te onthouden, dan is hij ook moeilijk om te vergeten'', aldus de in Oostenrijk (Graz, 30 juli 1947) geboren voormalige wereldkampioen bodybuilding, die alleen voor zijn Amerikaanse filmdebuut Hercules in New York (1970) het alias Arnold Strong aannam. De filmkijkers in de Verenigde Staten mochten dan snel aan zijn exotische naam gewend zijn, zelf heeft de in 1983 tot Amerikaan genaturaliseerde Schwarzenegger tot op heden moeite met de Engelse taal. Zijn vette accent is evenzeer zijn handelsmerk als zijn onverstoorbare smoelwerk en zijn stalen spieren. En zijn matige acteerprestaties, maar die schijnen niemand te deren, want Arnie is een held.

The Austrian Oak, zoals zijn bijnaam luidt, heeft inmiddels alles gespeeld: de tweelingbroer van Danny de Vito (Twins), de eerste zwangere man (Junior), de ijzige tegenstander Mr. Freeze van de Caped Crusader in Batman & Robin, een brave huisvader (Jingle All the Way), een kindvriendelijke agent (Kindergarten Cop), een handvol meedogenloze killers (Commando, Predator, Eraser) en een moordzuchtige cyborg in de Terminator-films van James Cameron. Maar hoe gevarieerd zijn filmografie ook is, zijn personages zijn altijd actiehelden en zijn optreden is altijd bankable. Schwarzenegger strijkt met gemak 25 miljoen dollar voor een rol op, omdat zijn producenten de garantie hebben dat zijn films gemiddeld rond de 100 miljoen dollar aan recette zullen opbrengen.

Schwarzenegger is een ster als hij boomlang door Los Angeles schrijdt en de fans hem opwachten bij zijn favoriete park/sportschool/restaurant, want over Arnie is alles op internet te vinden. Met een muisklik kun je de trotse eigenaar worden van zijn tweedehands sportjasjes en stropdassen. En Schwarzenegger is een superster als de vakbladen hun jaarlijkse cijferlijstjes opmaken. De Planet Hollywood-restaurantketen, waar hij mede-eigenaar van is, mag dan niet zo goed lopen als verwacht, met de Schatzi-restaurants gaat het nog steeds opperbest. Schwarzenegger is de megatroetelbeer van de Amerikaanse droom: armoedige Oostenrijkse politiezoon wordt miljonair en Amerikaanser dan Amerikaans, want Republikein in hart en nieren en toch getrouwd met een achternichtje van de Kennedy's.

En terwijl zijn filmische en zijn economische ster nog immer rijzende zijn, worden zijn rollen steeds megalomaner. Alle schurken ter aarde heeft hij al verslagen, dus neemt hij het in End of Days tegen niemand minder dan satan op en redt hij de wereld als een aan lager wal geraakt messias. Zijn volgende personage heet Adam en de film The Sixth Day. ,,I'll be back'', is zijn favoriete oneliner. En dan komt hij meestal met nog meer wapens. Wie niet praten kan, moet schieten, zou zijn devies kunnen zijn. Naar Oostenrijk wil hij ook nog wel eens terug, liet hij deze week aan de Britse boulevardpers weten. En dan het liefste als president. ,,Als ze me nodig hebben, ga ik ervoor.''