VVD'ers verbolgen over relschoppende scholieren

VVD-politici zijn boos over de uit de hand gelopen scholierenstaking gisteren in Den Haag. Het protest van 20.000 scholieren tegen het `overvolle' programma in de hoogste klassen van havo en vwo, is uitgelopen op rellen in de binnenstad. De politie verrichtte 37 arrestaties wegens openbare geweldpleging en vernielingen. Vijf agenten en een fotograaf raakten gewond. Vanochtend zaten nog vijf leerlingen en één meerderjarige vast.

De fractieleider van de VVD, Dijkstal, noemde de chaos rond de scholierenstaking onaanvaardbaar. Hij vindt dat scholieren niet behoren te staken en vond het ,,krankzinnig' dat aan alle kanten van de Tweede Kamer ramen zijn vernield. Volgens hem moeten de ouders en leraren op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken, omdat zij leerlingen hebben aangemoedigd te gaan staken.

VVD-Kamerlid Cornielje vindt dat burgemeester Deetman, die verantwoordelijk is voor het optreden van de politie, tekort is geschoten. ,,Elke demonstratie kan uit de hand lopen omdat er relschoppers tussen lopen. Daar moet je rekening mee houden.' Deetman is het niet met hem eens. Volgens hem is het ,,relatief beheerst verlopen, gezien het aantal leerlingen dat op de been was.' Hij had met de politie afgesproken dat zij zich terughoudend zouden opstellen. Hij zegt blij te zijn dat er geen slachtoffers onder leerlingen zijn gevallen.

Cornielje is ,,zeer geschrokken' toen hij een meisje met paardenstaart en dure nike-schoenen met een steen tegen de ruiten zag rammen. Ook Kamerlid U. Lambrechts (D66) betreurt het geweld. ,,Maar het laat onverlet dat er met de tweede fase van havo en vwo iets mis is.'

De organisatoren van de staking hadden geen geweld verwacht. Al vrij snel verloren zij hun grip op de menigte die vanaf het begin van de manifestatie gooide met fruit, eieren, kluiten aarde en vuurwerk afstak. De politie hield zich lange tijd op de achtergrond om de leerlingen niet te provoceren. Nadat de leerlingen in de binnenstad zo'n vijftig ruiten kapot hadden gegooid en twee auto's hadden gekanteld, trad de mobiele eenheid op. De ME is tot zes uur bezig geweest om de laatste scholieren te verwijderen rondom het Tweede Kamergebouw. De politie heeft geen indicatie dat hooligans betrokken waren bij de rellen. Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) verscheen gisteren twee minuten op het podium op het Malieveld en liet weten eerst de twee lopende onderzoeken naar de studielast in de Tweede Fase te willen afwachten, alvorens maatregelen te nemen. Rector J. Wienk van scholengemeenschap Groenewald uit Stein (L) vindt de rellen verschrikkelijk. Zijn school bekostigde de treinreis wegens de ,,hoge educatieve waarde ervan'. Daar heeft hij geen spijt van. ,,Mijn leerlingen hoorden pas op de terugweg in de trein over de vernielingen. Zij zijn de hele middag op het Malieveld gebleven.'

REMMEN LOS:pagina 3

HOOFDARTIKEL:pagina 9