VS wijzen ultimatum af over Cubaans jongetje

De VS wijzen het ultimatum van de Cubaanse leider Fidel Castro van de hand. Castro dreigde zondag met massabetogingen als de zesjarige bootvluchteling Elian Gonzalez, wiens moeder en stierfvader vorige week op weg naar Florida verdronken, niet binnen 72 uur wordt teruggestuurd naar zijn vader op Cuba. De Amerikaanse regering staat op het standpunt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst over de status van Elian moet beslissen. Mocht een partij het daarmee niet eens zijn, dan gaat zijn zaak naar de rechter. Voor de – onofficiële – Amerikaanse ambassade betoogden enkele duizenden Cubanen gisteren voor de terugkeer van Elian. Castro heeft gezegd vanaf morgen miljoenen Cubanen op straat te brengen. De zaak-Elian dreigt nieuw overleg over de migratie van Cubanen naar de VS, dat volgende week op het programma stond, te verstoren. (Reuters)