Verpleger stak fatale brand in flat Safra aan

De 41-jarige verpleger van de vrijdag omgekomen Amerikaanse bankier Edmond Safra heeft de brand aangestoken die Safra en een 52-jarige verpleegster fataal werd. Dit heeft de man gisteren bekend aan de politie in Monaco.

De Amerikaanse verpleger Ted Maher had gehoopt de miljardair als een held te kunnen redden uit de brand die hij zelf had aangestoken. Dit mislukte. Maher stak de brand aan in een prullenbak om het brandalarm af te laten gaan en liep vervolgens naar beneden om zelf alarm te slaan.

Safra, voorzitter van de Republican Bank of New York, sloot zichzelf op in de badkamer van zijn appartement in Monaco toen hij het alarm hoorde.

Toen de brandweer arriveerde leefde Safra nog, maar de bankier weigerde naar buiten te komen omdat hij vreesde voor zijn leven. Safra's vrouw Lily had zich in een andere kamer verborgen en wist aan de brand te ontkomen. Zij zou haar man nog per mobiele telefoon hebben gesproken voordat hij door verstikking om het leven kwam.

Maher had eerder aan de politie verteld dat de brand was aangestoken door twee gewapende mannen die het huis waren binnen gedrongen en hem verwond hadden in een gevecht.

Maar de indringers waren onvindbaar en niet waargenomen door de talloze bewakingscamera's. De uit Auburn, Maine afkomstige verpleger had zichzelf meerdere malen verwond met een mes om te doen voorkomen dat hij zijn leven voor zijn baas gewaagd had.

De Monegaskische justitie omschrijft Maher als een `onstabiele man'. Maher wordt officieel beschuldigd van brandstichting leidend tot de dood van twee mensen. Hierop staat in Monaco een levenslange gevangenisstraf.

De Amerikaanse verpleger werkte sinds vijf maanden voor Safra, de laatste zes weken in Monaco. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Maher zou een confict hebben gehad met een ander staflid en op deze manier in een goed daglicht bij de bankier willen komen. Safra omringde zich met een medische staf omdat hij aan de ziekte van Parkinson leed.

De in Beiroet geboren 67-jarige Safra is gisteren in Genève begraven. Ongeveer zevenhonderd mensen waren bij de plechtigheid op de zwaar bewaakte joodse begraafplaats aanwezig, waaronder de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken David Levy. Nobelprijswinnaar Elie Wiesel hield een toespraak.

Safra was vooral bekend in de Amerikaanse bankensector. In de jaren zeventig richtte hij de Trade Development Bank op, die hij in 1983 verkocht aan American Express.

In 1988 richtte hij de Republic National Bank op. Als gevolg van zijn ziekte trok hij zich anderhalf jaar geleden terug uit het dagelijks bestuur van de bank.

Safra had enkele dagen voor zijn dood een overeenkomst getekend met het Britse HSBC voor de verkoop van de Republic National Bank.