Van den Bergh naar asielclub

Oud-politicus Harry van den Bergh (57) wordt de nieuwe voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. Hij wordt volgende week voorgedragen bij de verenigingsraad.

Dat heeft directeur Eduard Nazarski van VluchtelingenWerk desgevraagd meegedeeld. Van den Bergh wil zelf geen enkel commentaar geven voordat de verenigingsraad met zijn benoeming heeft ingestemd. De raad komt op 16 december bijeen. VluchtelingenWerk is met meer dan tienduizend vrijwilligers en 250 betaalde werknemers de grootste belangenorganisatie voor vluchtelingen en asielzoekers in Nederland.

Van den Bergh volgt John Te Loo op, oud-burgemeester van onder meer Leeuwarden, die ruim een jaar voorzitter is geweest. Daarvoor was oud-politicus Jan Nico Scholten (eerst CDA, later PvdA) jarenlang voorzitter.

VluchtelingenWerk verkeert in een roerige periode. Interne discussies over de identiteit verdelen de organisatie. VluchtelingenWerk beraadt zich over de vraag of het moet opkomen voor alle asielzoekers of zich slechts moet inzetten voor `echte' vluchtelingen. Het bestuur zou bovendien te veel op de stoel van de directie zitten en een te hoog honorarium incasseren. Een extern organisatiebureau licht VluchtelingenWerk nu door.

Directeur Nazarski zegt dat Van den Bergh `affiniteit' heeft met mensenrechten en met bestuur. Van den Bergh was Kamerlid van 1977 tot 1987, toen hij opstapte na niet bewezen handel met voorkennis. Hij werkte vervolgens voor Alcatel, is jarenlang voorzitter geweest van Veilig Verkeer Nederland en is thans voorzitter van de defensiecommissie van de PvdA.

Nazarksi benadrukt dat Van den Bergh zich tijdens zijn Kamerlidmaatschap heeft beziggehouden met mensenrechten en voorzitter is van het International Scharansky Committee on Human Rights. Van den Bergh werd onlangs benoemd in de board van de Universiteit van Jeruzalem.