Uitgebreid zelf koken is populair

Nederlanders nemen nog altijd uitgebreid de tijd om zelf te koken. Dit ondanks de toemende tijdsdruk, veranderde eet- en drinkgewoonten, het grote assortiment kant-en-klare maaltijden in de supermarkt en het ruime aanbod van thuisbezorgende maaltijdkoeriers en afhaaltenten.

Bovendien eten de meeste Nederlanders nog altijd traditioneel aan tafel en niet met het bord op schoot voor de televisie.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nipo in opdracht van het Voorlichtingsbureau Vlees. Aardige uitkomst voor dat bureau is dat vlees gemiddeld vijf tot zes keer per week onderdeel is van de warme maaltijd en dat liefst 98 procent van de Nederlandse consument weleens een runderlapje, gehaktbal of lamsboutje nuttigt.

Het Nipo heeft becijferd dat 77 procent van de consumenten in vergelijking met enkele jaren geleden even lang of zelfs langer in de keuken staat. Gemiddeld wordt een half uur per dag besteed aan de bereiding van de maaltijd.

Bijna iedereen (98 procent) vindt dat een zelfbereide maaltijd voldoende voedingstoffen binnenbrengt. Bij een kant-en-klare maaltijd of een afhaalmaaltijd zijn ze daar minder van overtuigd. (ANP)