Turkije waarschuwt Griekenland

De Turkse president, Süleyman Demirel, heeft gisteren gewaarschuwd dat als Turkije op de komende top van Helsinki geen kandidaat-lid van de Europese Unie wordt, er een einde komt aan de recente toenadering tussen Turkije en Griekenland. ,,Als Griekenland opnieuw Turkijes kandidatuur verhindert, verdwijnt de milde atmosfeer die al enige tijd (tussen beide landen) heerst'', aldus Demirel.

In Turkije heerste tot voor kort optimisme over de betrekkingen met Griekenland. Het aftreden van de in Turkije alom gehate Pangalos als minister van Buitenlandse Zaken en diens opvolging door Papandreou, die in Istanbul verklaarde zich met hart en ziel in te willen zetten voor vriendschap tussen beide aartsvijanden, werden door veel Turken als positieve tekenen voor de toekomst gezien. Ook de alerte en warme Griekse reactie na de grote Turkse aardbeving van augustus gaf veel waarnemers hier hoop. Maar nu Zweden heeft laten weten zijn bezwaren tegen de Turkse EU-kandidatuur te laten vallen, is het toch weer Griekenland, zo consteren veel waarnemers hier, dat het Turkse feest op het laatste moment weer kan bederven. Als Athene zijn veto uitspreekt, ,,worden de Turks-Griekse betrekkingen gespannen'', aldus Demirel gisteren. Het wordt dan nog moeilijker om de problemen tussen beide landen op te lossen, aldus de president.