Technologie geeft Damrak forse impuls

De technologiefondsen konden zich vanochtend opnieuw verheugen op een grote belangstelling onder beleggers. Uitblinker was Getronics dat de Midkap-index een flinke impuls gaf. De AEX-index steeg minder snel.

Sinds de overname van de Amerikaanse automatiseerder Wang zit Getronics flink in de lift. Vanochtend won het fonds ruim 6 procent op 76,30 euro. Een maand geleden was het aandeel nog 44 euro waard. Aanleiding van de stijging is mogelijk een hogere winstprognose van een analist.

De Midkap-index, die tegen het middaguur 0,96 procent hoger stond op 632,15 punten, kreeg ook nog een impuls van Ahrend. De producent van kantoorartikelen maakte vanochtend een deel van de schade goed die het gevolg was van de winstwaarschuwing van tien dagen geleden. Beleggers vinden dat het aandeel wellicht te hard is aangepakt. De koers steeg met 3,4 procent tot 12,25 euro.

De AEX steeg vanmorgen 2,08 punten tot 613,83. Opvallend is de daling van Ahold. Het moederbedrijf van Albert Heijn moest met 3 procent terug tot 30,31 euro. Mogelijk spelen berichten over de eventuele komst van Wal-Mart een rol. Het Amerikaanse supermarktconcern, dat bekend staat om zijn scherpe prijsconcurrentie, boezemt de belegger blijkbaar angst in. Momenteel staan 124 A&P-winkels in Nederland te koop en die zouden de overnamehonger van Wal-Mart kunnen stillen. Net als bij de Midkap-fondsen was de technologiesector onder de hoofdfondsen geliefd. De order voor ASM Lithography van het Amerikaanse White Oak (joint venture van Motorola en Siemens) zorgde voor veel vraag naar het Veldhovense bedrijf. Het fonds passeerde de 100-eurogrens, na een groei van 4,20 euro naar 101,50.

De populariteit van de technologiefondsen volgde de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq die al dagen op recordjacht is. Op het Damrak profiteerden CMG met 2,40 euro op 61,60 en bijvoorbeeld Philips met 1,10 op 125,95.

De samenwerking van TNT Post Groep (TPG) met het Japanse bedrijf Kintetsu World Express viel bij beleggers in goede aarde. De samenwerking betekent versterking van de positie in Azië voor TPG en in Europa voor de Japanse koerier. Het aandeel won 77 eurocent op 28,29.

De beurzen van het eurogebied profiteerden van de lagere rente op de kapitaalmarkt. Die was het gevolg van het aantrekken van de koers van de euro, die gistermorgen nog dichtbij 1 dollar stond, maar nu 1,023 dollar bedraagt. De kapitaalmarkt reageerde daar positief op. Een sterkere euro verlaagt het risico van geïmporteerde inflatie én bovendien lijkt de kans kleiner dat de Europese Centrale Bank de euro met een snelle renteverhoging te hulp schiet. De winst die het Damrak liet zien lag in lijn met de koerswinsten in Frankfurt en Parijs. De effectieve rente op de tienjaars Nederlandse staatsobligatie stond op 5,16 procent, na eind vorige week nog 5,36 procent te hebben bedragen.