STAR TREK

Star Trek is een televisieproductie die het medium ontstegen is en een forse plaats in de werkelijkheid heeft veroverd. Na een actie van fans kreeg een prototype van de ruimteshuttle van de NASA de naam Enterprise, naar het gelijknamige sterrenschip uit het programma. Dat Star Trek voor velen meer is dan fictie, blijkt ook uit de grote tentoonstelling die binnenkort opent in de Rotterdamse Kunsthal: Star Trek: Federation science. Die reizende expositie gebruikt de science-fiction van de serie om voor een breed publiek wetenschappelijke ontwikkelingen te illustreren.

Ook in het dagelijkse (Engelse) taalgebruik heeft Star Trek zijn sporen nagelaten. De uitroep ,,Battle stations'' om iedereen naar zijn gevechtspost te bevelen, heeft een vertrouwde klank gekregen. ,,Beam me up, (Scotty)'', wordt door iedereen herkend als verzoek om uit een vervelende situatie gehaald te worden en verwijst naar de transporter waarmee mensen afstanden kunnen overbruggen door te dematerialiseren en vervolgens op de gewenste locatie te rematerialiseren. Scotty is overigens de roepnaam van technicus Montgomery Scott in Star Trek TOS.

De groet ,,Live long and prosper'' waarmee ook van exotische levensvormen en beschavingen politiek-correct afscheid kan worden genomen, wordt zelfs door beginners herkend als Trek-signaal. En de woorden ,,It's life, but not as we know it, Jim'' worden eveneens regelmatig gebruikt om met een knipoog naar de serie te verwijzen.

Wat het regelmatig geuite commando ,,On screen'' betekent is vanaf 18 december t/m 22 april te zien op de expositie in Rotterdam. Als een van de veertig interactieve modules staat daar de brug met het grote videovenster van het sterrenschip Enterprise uit Star Trek: The Next Generation.

(Foto Paramount, tekst Dirk Limburg)