Restauratie Sixtijnse kapel gereed verklaard

Met de voltooiing van de restauratie van een laatste groep van vijftiende-eeuwse schilderingen en fresco's is het grote restauratie-project van de Sixtijnse kapel afgesloten, zo heeft het Vaticaan gisteren bekendgemaakt.

Twintig jaar geleden is het werk begonnen aan deze beroemde kapel, die wordt gebruikt voor de conclaven waarin pausen worden gekozen. Eerst zijn de Michelangelo's fresco's op het plafond gerestaureerd en daarna diens Laatste Oordeel op de achtermuur boven het altaar. Vijf jaar geleden begon de laatste fase, die was gericht op de schilderingen en andere versieringen die vóór Michelangelo waren aangebracht, in de jaren 1481 en 1482.

Onder kunsthistorici heeft altijd discussie bestaan over de vraag welke kunstenaars daarvoor verantwoordelijk waren. Uit archieven blijkt dat met zeker vier verschillende schilders contracten waren afgesloten. Volgens een korte mededeling van het Vaticaan is bij de restauratie gebleken dat deze schilders, Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio en Cosimo Rosselli, ieder ongeveer evenveel hebben gedaan.