Razzia

Rood en groen werd het me voor de ogen toen ik het artikel las over de politieactie in Rotterdam waarvoor door de Coornhertliga en de heer Boek van de Universiteit Utrecht, het woord `razzia' werd gebruikt (1 december). Over de actie zelf wil ik hier niets zeggen, maar wel over het woord razzia. Weten de heren wel waar zij het over hebben? Ik wel. Mijn vader is tijdens de oorlog bij een razzia uit huis gehaald en afgevoerd, naar later bleek, een werkkamp in Duitsland. Waarvan werd hij verdacht? Van niets. Hij was man en in de leeftijd van 18 tot 60 jaar. Dat was alles.

Steeds weer als de goegemeente in Nederland iets niet bevalt (identificatieplicht bijvoorbeeld) wordt de oorlog er bijgesleept, maar de dodenherdenking op 4 mei moet wel afgeschaft worden, want dan is de oorlog ineens verleden tijd.

Trouwens, als u en ik naar onze vakantiebestemming vliegen, worden we op alle vliegvelden ter wereld gefouilleerd en onze bagage doorgelicht op eventuele wapens of drugs. Voelt de heer Van Ardenne, advocaat te Rotterdam, zich dan ook aangetast in zijn persoonlijke levenssfeer?