PRINSES ANNE GESCHOKT

Prinses Anne heeft bij een toespraak gezegd dat er op scholen kook- en voedingslessen moeten worden gegeven. ,,Ik ben geschokt als ik een school bezoek en al het materiaal zie dat men tot zijn beschikking heeft en moet constateren dat lessen over voeding niet in het programma zijn opgenomen. Kinderen denken dat melk in een fabriek gemaakt wordt. Ik ben zelf op boerderijen groot gebracht en ik drink nog steeds ongepasteuriseerde melk. Ik sta achter al het Britse voedsel.'' En ik sta achter prinses Anne. Vandaag een kookles voor kinderen. Ga met ze naar de groenteman of de markt en koop verschillende verse paddestoelen – grotchampignons, cantharellen, shii-take, oesterzwammen, trompettes des morts, portabella, pied du mouton – en een klein zakje gedroogde paddestoelen. Maak gezamenlijk een soep met een koninklijke deegmuts. Bereiding: week de gedroogde paddestoelen een uur in water. Fruit de gesnipperde sjalotjes in een beetje boter zacht. Voeg de geweekte paddestoelen toe. Bak enkele minuten. Bewaar het weekwater! Pureer ui en paddestoelen met behulp van een keukenmachine. Schenk voorzichtig een beetje weekwater bij. Bak de in plakjes gesneden verse paddestoelen in de rest van de boter op een hoog vuur knapperig. Schep ze tijdens het bakken om. Doe de puree en de paddestoelen in de bouillon. Giet het paddestoelen- weekwater door een theezeefje in de bouillon. Roer er fijngehakte dille door. Smeer de bovenkant van vuurvaste soepkommen aan de buitenkant met een kwastje in met losgeklopt eidooier. Snijd uit het nèt ontdooide deeg cirkels die royaal om de soepkom heen vallen. Schep de hete soep in de kommen. Leg de deegrondjes op de kom en plak de randen van het deeg, die over de kom heen hangen, goed aan de kom vast. Bestrijk ook de bovenkant van het deeg voorzichtig met losgeklopt ei. Zet de kommen 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Langzaam komt het deeg omhoog en krijgt de soepkom een glanzende en knapperig hoed. Haal de kommen uit de oven. Steek een lepel door de hoed en geniet van een overdosis boslucht.