OVSE ziet hand UÇK in geweld tegen Serviërs

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil een onderzoek naar de rol die het inmiddels ontbonden Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft gespeeld bij etnisch geweld van Albanezen tegen Serviërs in Kosovo.

De OVSE gaf gisteren twee rapporten uit over de situatie in Kosovo, het eerste over de wandaden van Serviërs tegen Albanezen voor en tijdens de oorlog van afgelopen zomer, het tweede over de ontwikkelingen in de provincie na het vertrek van de Servische en Joegoslavische troepen en de intocht van de vredesmacht KFOR in juni. In dit tweede rapport worden de wraakacties van de Albanezen tegen de Servische en andere minderheden in Kosovo behandeld.

Volgens de OVSE is uit talrijke getuigenverklaringen op te maken dat leden van het UÇK betrokken zijn geweest bij de wraakacties tegen Serviërs. De OVSE tekent aan dat die wraakacties in aard en omvang niet te vergelijken zijn het de georganiseerde terreurcampagne van de Serviërs tegen de Albanezen, maar de ernst van de acties tegen de Serviërs wettigt een onderzoek.

,,Waar we het in dit tweede rapport over hebben is een golf van schendingen van de mensenrechten, maar op meer individuele basis [dan het voorgaande geweld van de Serviërs]'', zo zei gisteren de directeur mensenrechten van de OVSE in Priština, Gerard Stoudmann. ,,Wel echter zijn er duidelijke sigalen dat er sprake was van een zekere mate van organisatie.'' Die mate van organisatie kan betrekking hebben op het intimideren van Serviërs of het aanmoedigen van Albanezen om geweld te gebruiken. Vele tienduizenden Serviërs zijn Kosovo sinds juni ontvlucht.

Het UÇK, dat op 20 september formeel werd omgevormd tot een `Kosovo Beschermingskorps' (TMK), heeft altijd tegengesproken bij wraakacties tegen de Serviërs betrokken te zijn geweest. Aan de andere kant heeft het zich ook niet zichtbaar ingespannen om een eind te maken aan het etnisch geweld.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, riep gisteren de leiders van de Albanese gemeenschap in Kosovo op ,,hun verantwoordelijkhgeid te nemen'' en krachtiger in te grijpen tegen etnisch geweld. De conclusies van de OVSE bewijzen ,,dat Kosovo geïnfecteerd blijft met haat en etnisch geweld'', aldus Cook.

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, bespreekt het etnisch geweld in Kosovo vandaag met zijn collega van de Verenigde Naties, Kofi Annan. (Reuters, AP, AFP)