Overheid dwingt visserij tot sanering

De Nederlandse overheid gaat vissers dwingen hun schepen te verkleinen of te slopen. Doel is de visvangst te verminderen. Staatssecretaris Faber (Visserij) zegt hiertoe gedwongen te zijn door een dreigende Europese veroordeling. De Nederlandse vloot zou de afgelopen jaren al te weinig zijn gekrompen. ,,Hoe spijtig ook, we kunnen de zaak niet voor ons uitschuiven. We moeten nu een beweging maken'', aldus de staatssecretaris gisteravond in de Tweede Kamer.

Kamerleden reageerden zeer verrast op de koerswijziging. Tot dusver verdedigden zowel de Kamer als de staatssecretaris de huidige omvang van de vloot, zolang de Nederlandse vissers binnen de quota bleven vangen.

Enkele weken geleden stemde Nederland nog tegen een voorstel van de Europese Commissie om vissers uit te kopen. Het ministerie van Landbouw stelde toen dat de Europese oplossing in Nederland niet aan zou slaan. Nederland heeft altijd gepleit voor een efficiënte vloot en zag geen heil in het opkopen van goede, rendabele vissersboten, omdat er al een goed functionerend controlesysteem op de visquota bestaat onder Nederlandse vissers. De Kamer betwijfelde daarom maandag of de ommekeer nodig is. ,,Er komt geen vis te veel aan land. Dus waarom deze verandering? De staatssecretaris kiest een gevaarlijke route'', betoogde Van Ardenne (CDA).

De VVD'er O. Vos meent ook dat Nederland nergens bang voor hoeft te zijn. ,,U gooit wel verbazingwekkend snel de handdoek in de ring'', klaagde Stellingwerf (RPF). (ANP)