Ook live is Gray sexy en opwindend

Het leek alsof ze er zomaar was: Macy Gray, de dertig-jarige Amerikaanse soulzangeres die croont als Billie Holiday en verleidt als Betty Boop. Dit jaar verscheen haar debuut-cd On How Life Is, met hits als Do Something en I Try. Gisteravond stond Macy Gray dan eindelijk – een eerder concert was afgelast – in een uitverkocht Paradiso om te laten zien of ze live die imposante combinatie van wellust en humor ook kan waarmaken. Want al is seks haar favoriete onderwerp, het is zo te horen net zo goed een bron van (leed)vermaak.

Macy en haar band van elf muzikanten - met onder meer dwarsfluit, saxofoon, orgel, synthesizer, twee zangeressen en een dj - deden het voorbeeldig. Gray, met het haar uitstaand als een stralenkrans om haar hoofd, bleek een onverstoorbare zangeres die met zwabberende armen en het lange lichaam enigszins voorovergebogen voor de microfoon, moeiteloos de beheerste opwinding van haar cd haalde. Al had ze een grote band, de muzikanten gedroegen zich dienstbaar aan haar niet al te krachtige stem. Grays zang laveert tussen kroelerig sexy en versleten hees, alsof ze in haar leven heel wat heeft gekoerd, maar evenveel heeft gekeven.

Het orgel zorgde voor de zwoele klank, de gitaar voor het venijn en de blazers voor de feestelijke accenten, ook in de prachtige funky uitvoering van With A Little Help From My Friends. Alleen de bijdrage van de dj viel nauwelijks te horen. In de loop van het optreden gedroeg de in witte broek en wit overhemd geklede Macy zich steeds losser. Ze was de langste op het toneel (ook exclusief haardos) en sprong af en toe op het drumpodium om dat te benadrukken. Dan zwaaide ze wat met armen en benen en stapte er rustig weer af.

Maar anders dan bijvoorbeeld Lenny Kravitz, die tien jaar geleden voor net zo'n verwachtingvol Paradiso zijn debuut maakte, komt Macy Gray niet uit het niets. Deze moeder van drie kinderen maakte zes jaar geleden al een lp (die nooit werd uitgebracht), schreef liedjes voor een studio in Los Angeles en zong in weekends Sinatra-klassiekers in een hotel. Misschien dat Gray aan die ongerijmde situatie die komische kwaliteiten heeft overgehouden; haar imitatie van een steeds heviger ruzieënd stel was meesterlijk.

Concert: Macy Gray. Gehoord: 6/12 Paradiso, Amsterdam.