NOS schort overleg op met VARA

De raad van bestuur van de NOS, het hoogste bestuursorgaan van de publieke omroep, heeft het overleg met de VARA over de nieuwe profilering van de drie publieke netten opgeschort.

Vanavond beraden de omroepvoorzitters zich op de impasse die is ontstaan nu bekend geworden is dat de VARA nog drie maanden nodig zegt te hebben om te bepalen of zij al dan niet uit het publieke bestel stapt om zelfstandig verder te gaan. De NOS vindt dat te lang.

Verwacht wordt, dat als de VARA haar verkenning niet opgeeft, en zich niet onvoorwaardelijk committeert aan het bestel, haar de toegang tot de vergaderingen met de andere omroepen zal worden ontzegd. Op 15 januari moeten de programmaschema's voor het winterseizoen van 2000 klaar zijn. ,,Die ga je echt niet met een mogelijke concurrent bespreken'', zegt een ingewijde. De KRO en de VPRO, netpartner van de VARA op Nederland 3, hebben al laten weten niet meer met de VARA te willen onderhandelen tot de omroep haar loyaliteit aan het bestel onvoorwaardelijk heeft uitgesproken. ,,De bedoeling was samen met de VARA een gebouw neer te zetten tegen de VPRO-villa aan, voor de gezamenlijke stichting'', zegt VPRO-voorzitter Sybren Piersma. ,,Maar dat is wat lastig als je partner buitenshuis vrijt. Binnenkort had daar definitieve toestemming voor gegeven moeten worden, maar die gesprekken schorten we maar even op.''

Bronnen binnen de NOS omschrijven de situatie in Hilversum als explosief. ,,Er is een aantal omroepen dat de messen slijpt op dit moment. Er wordt niet meer vrijuit gesproken, er worden harde opmerkingen gemaakt. Iedereen is bezorgd dat we straks terug moeten naar twee netten.''

Een woordvoerder van de NOS vergelijkt het met de situatie toen Veronica in 1995 besloot het publieke bestel te verlaten en commercieel te gaan. ,,Het eerste wat het toenmalige bestuur toen deed, was Veronica de toegang te ontzeggen tot alle overlegorganen.''

De NOS wil de VARA dolgraag bij de publieke omroep houden, ,,maar niet tot elke prijs'', zo maakte voorzitter van de raad van bestuur van de NOS Wolffensperger gisteren bekend. De NOS erkent wel dat de VARA met haar verkenning nieuwe onderhandelingsruimte heeft verworven.

Vanochtend verscheen een verklaring van VARA-voorzitter en directeur Vera Keur op de Internetsite van de VARA (www.omroep.nl) waarin zij belooft dat er nooit sprake zal zijn van sponsoring van programma's, en: ,,onze drijfveer is niet het maken van winst''.