Museum ontdekt oude schildering

Het museum mr. Simon van Gijn in Dordrecht heeft een 18de-eeuwse plafondschildering ontdekt. De schildering kwam bij toeval tevoorschijn tijdens verbouwingswerkzaamheden in een achterkamer van het museum.

Tijdens de verbouwing werden houten platen van het plafond verwijderd, waarachter zich een wit geschilderd plafond bevond. Onder de verflaag waren de geschilderde figuren te zien, precies op de plek waar de koffiekamer zou komen.

De plafondschildering bevat wolkenpartijen en figuren met een flakkerende kaarsvlam in de hand. De schildering is nog maar gedeeltelijk zichtbaar. Bekeken wordt nu hoe zij kan worden schoongemaakt en gerestaureerd.

,,Een zeldzame vondst'', zegt conservator C. de Bruyn van het museum. Volgens De Bruyn dateert de plafondschildering waarschijnlijk uit 1725 tot 1750. Wie het plafond heeft beschilderd, weet De Bruyn niet, maar de kleuren zouden duiden op een Dordtse schilder. Volgens de conservator namen kunstenaars in die tijd niet zelden een soortgelijke klus aan, zoals het beschilderen van schoorstenen, schouwen en plafonds.

In maart sloot het museum de deuren voor het publiek om met de verbouwing te beginnen. Het huidige museum werd te klein om het werk tentoon te stellen en het publiek goed te ontvangen. Een bijgebouw van het museum wordt ingericht om de bezoekers te ontvangen. (ANP)