KPN Mobiel wil met partner naar beurs

KPN wil zijn mobiele-telefoonactiviteiten bundelen met die van een concurrent voordat het zijn divisie Mobiel naar de beurs brengt. Betrokken partijen verwachten het hierover binnen enkele weken eens te worden.

Dat zegt een bron dichtbij de onderhandelingen. Kandidaat voor samenwerking met KPN is onder meer E-Plus, de derde mobiele aanbieder in Duitsland. KPN weigert in te gaan op een mogelijke alliantie met E-Plus. Het aandeel KPN noteerde vanmorgen 0,25 procent hoger op 60,10 euro.

Het persbureau Bloomberg meldde gisteren dat KPN zijn mobiele activiteiten zou willen combineren met die van het Franse telefoonbedrijf Vivendi. Een woordvoerder van KPN ontkende dit vanmorgen. Vivendi heeft een belang van 44 procent in Cegetel, Frankrijks tweede aanbieder van mobiele telefonie.

Volgens een bron in de financiële wereld was KPN begin oktober al dichtbij een samenwerking met het Britse mobiele-telefoonbedrijf Orange.

Het Duitse Mannesmann gooide echter roet in het eten met de overname van Orange. Als het Brits-Amerikaanse Vodafone er in slaagt Mannesmann over te nemen zou het zijn belang in Orange moeten afstoten waardoor een alliantie met KPN weer mogelijk is. KPN werkt met Orange onder meer samen in het Belgische KPN Orange.

KPN is echter na de mislukte besprekingen in oktober op zoek gegaan naar andere kandidaten voor een samenwerking. Bestuursvoorzitter W. Dik heeft eerder dit jaar aangekondigd dat KPN een beursgang van zijn mobiele-telefoonbedrijf overweegt. Daarnaast heeft KPN gezegd te streven naar een Europese topdrie positie voor zijn mobiele-telefoonbedrijf. Dat zou gerealiseerd moeten worden via een of meer allianties met concurrenten.

Met een alliantie voorafgaand aan een beursgang kiest KPN voor een beproefd scenario. Een joint venture met het Amerikaanse Qwest die KPN eind vorig jaar sloot resulteerde binnen een jaar in een beursgang.