Klassiekers uit tijd na Verdi

De dood van Giuseppe Verdi, in 1901, markeerde een gedenkwaardig moment in de muziekgeschiedenis: na een eeuw waarin de opera-aria fungeerde als de hit van de dag, ging het populaire lied zijn eigen weg. Niet langer kwam het voort uit de meest geliefde opera's, maar voortaan leefde het in kroegen en kazernes, tingeltangels en theatershows.

Zo, ongeveer, luidt de redenering achter Verdi è Morto, waarin de Akademie voor Kleinkunst in de laatste maand van 1999 een impressie presenteert van een eeuw populair repertoire.

Alle 33 leerlingen doen eraan mee, met de acht eindexamenstudenten voorop en een gastrol voor cabaretier-docent Rients Gratama (67). Ze spelen en zingen, naar een script van André Veltkamp en dialogen van George Groot en Jurrian van Dongen, een associatief samengestelde voorstelling waarin de liedjes vaak op verrassende momenten opduiken als bakens voor een tijdperk, een thema of een gevoel. ,,Liedjes zitten meer in je geheugen dan feiten,'' zegt Gratama in zijn rol van klankbord. Om feiten of jaartallen uit de amusementsgeschiedenis gaat het hier dan ook niet. Een stukje vooroorlogs Berlijn of een flard Parijs jaren vijftig vormen slechts de sferen waaruit repertoire wordt geput dat zich ook nu nog laat zingen.

Soms zijn zulke klassiekers voor deze jonge solisten veel te hoog gegrepen. In het Duitse en het Franse lied blijken ze zich aanzienlijk minder thuis te voelen dan in de nummers na de pauze, waarin het Engels (Beatles) en het Nederlands (Doe Maar) de overwegende voertaal is.

Ook hebben ze te kampen met een nogal hakkerige begeleiding door een viermanscombo. De scènes die het dichtst bij dit nieuwe fin de siècle staan, doen hun zang- en acteertalenten echter veel meer recht. En als alles tenslotte samenvloeit in een tijdloos En toen van Annie Schmidt en Harry Bannink, is dat een gave afronding voor een originele gelegenheidsproductie.

Voorstelling: Verdi è Morto, door Akademie voor Kleinkunst. Concept en regie: Ruut Weissman. Gezien: 4/12 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 29/12. Inl. (020) 5277685.