Johan de Kock stopt

Johan de Kock heeft een punt gezet achter zijn actieve voetballoopbaan. De 35-jarige verdediger van het Duitse Schalke 04 heeft te veel last van een beschadiging van het kraakbeen in zijn linkerknie. Hij kwam dit seizoen slechts vijf keer in actie voor zijn club.

De Kock speelde dertien keer voor het Nederlands elftal. Sinds 1996 kwam hij in totaal 83 keer uit voor Schalke 04. In 1997 veroverde hij met de club uit Gelsenkirchen de UEFA Cup. In Nederland speelde De Kock achtereenvolgens bij FC Utrecht en Roda JC.

De Kock liep de slepende knieblessure eind augustus op in een oefenwedstrijd. Ondanks een rustperiode bleef het gewricht opgezwollen. Bij een onderzoek door een Belgische specialist, die De Kock al twee keer had geopereerd, bleken de vooruitzichten op herstel somber. ,,Ik heb tot het laatst gehoopt'', aldus De Kock. ,,Maar langzamerhand kwam het besef dat ik nooit meer het niveau van de Bundesliga zou kunnen halen. De beschadiging van het kraakbeen in de knie staat dat in de weg.''

De Kock, afgestudeerd ingenieur, blijft Schalke 04 van advies dienen bij de bouw van een nieuw stadion. Manager Rudi Assauer stelde gisteren de opvolger van De Kock voor. Markus Happe van Bayer Leverkusen tekende een contract tot 30 juni 2003. (ANP)