Internationaal

LONDEN

Hoewel de telecomfondsen bleven stijgen, haalden olie-aandelen en bankaandelen Londen per saldo toch nog omlaag. Bank of Scotland, HSBC Holdings en Lloyds moesten terug. De FTSE-index stond licht lager, met 0,1 procent, op 6.690 punten.

FRANKFURT

De meevallende economische groei in Duitsland van 0,7 procent op kwartaalbasis kon beleggers vanmorgen wel bekoren. Uitschieter in Frankfurt was de herverzekeraar Munchener Rück, die ruim 4 procent omhoog schoot na een positief analistenrapport. De DAX-index was 0,3 procent hoger op 6.165 punten.

PARIJS

Parijs kon vanmorgen lichte winst boeken, met een stijging van 0,3 procent voor de CAC-index tot 5.528 punten. Canal Plus profiteerde van het bod van 1,5 miljard dollar dat BskyB uitbrengt op het Duitse Kirch, en schoot omhoog met 4,8 procent.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen over het algemeen omhoog gegaan. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 87 punten tot 18.594, een stijging van 0,5 procent. In de belangstelling stonden vooral de aandelen van exportbedrijven, Met het dalen van de koers van de yen werden deze stukken weer aantrekkelijk gevonden. Ook de technologiefondsen waren weer gewild. In Zuid-Korea was ook sprake van een stijging van de aandelenkoersen. De index op de beurs van Seoul ging met 0,2 procent naar boven. In Australië zakten de koersen met gemiddeld 0,9 procent als gevolg van winstnemingen. In Hongkong daalde de beursindex met 0,6 procent.

NEW YORK

Winstnemingen hebben de koersen op Wall Street gisteren bescheiden gedrukt. Het Dow Jones-gemiddelde sloot ruim 61 punten lager op 11.225, een bescheiden verlies van 0,5 procent. Vrijdag explodeerde de index nog met een forse winstgroei van ruim 247 punten. De Nasdaq, de elektronische beurs met vooral veel noteringen van hightechfondsen, boekte gisteren opnieuw een record. De laatste maanden bereikte de Nasdaq-index voortdurend nieuwe hoogtepunten door de opmars van de Internetaandelen. Yahoo blonk gisteren uit met een sprong van bijna 10 procent, na een koopadvies van een Amerikaans effectenkantoor.

De Dow-Jonesindex dobberde voortdurend in de verlieszone. Net voor het sluiten van de handel werd het verlies iets groter. Handelaren waren niet verbaasd over de winstnemingen. Telecommunicatiegigant AT&T was gevraagd na het nieuws dat de onderneming haar mobiele-telefoniedochter naar de beurs wil brengen. De beursemissie, die in het voorjaar van 2000 moet gebeuren, kan met een omvang van 10 miljard dollar de grootste ooit in de VS worden.