IHE Delft

Het Internationational Institute for Infrastructure, Hydraulic and Environmental Engineering (IHE) in Delft verzorgt al veertig jaar opleidingen en trainingen op het gebied van water en waterbeheer voor mensen uit ontwikkelingslanden. Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft het IHE gevraagd om hét internationale instituut te worden voor opleiding en training op watergebied. Een buitengewoon eervol verzoek vindt Wim van Vierssen, rector van het IHE. Maar Nederland is niet zo enthousiast over het functioneren van Unesco. Onder de vorige directeur-generaal, de Spanjaard Federico Mayor, waren er veel projecten die bitter weinig zoden aan de dijk zetten. Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking, schoof als opvolger een oude kennis van haar naar voren, de Egyptenaar Ismail Serageldin, werkzaam bij de Wereldbank. Hij moest het worden, anders zou Nederland zijn `vrijwillige' bijdrage van 13 miljoen per jaar intrekken. Het werd echter de Japanner Matsuura. De vraag is nu wat Herfkens gaat doen met het verzoek om van het IHE een Unesco-instituut te maken.