Harde aanval Schröder op Helmut Kohl

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft zijn voorganger Helmut Kohl scherp aangevallen over de illegale partijrekeningen van de CDU.

De vorige regering heeft, onder leiding van Kohl, de staat aan de rand van het bankroet gebracht en alleen de eigen partijkas gesaneerd, zei Schröder vandaag in zijn openingsrede van het SPD-partijcongres in Berlijn.

,,Wat is dat voor een opvatting over de staat, als Kohl zegt dat hij persoonlijke relaties belangrijker vindt dan de wet? Wat is dat voor een opvatting over de staat van een man, die bij zijn aantreden [in 1982, MdW] de geestelijke, morele Wende aankondigde?'' zei Schröder. ,,Waarin is deze geestelijke morele Wende geëindigd? Dat heeft Duitsland niet verdiend'', aldus de Duitse bondskanselier.

Schröder maakte gretig gebruik van de zwakke positie waarin de CDU is terechtgekomen in verband met de smeergeldaffaire. Oud-kanselier Helmut Kohl heeft vorige week toegegeven dat hij er als CDU-voorzitter enkele geheime rekeningen op na hield, waarvan de overige leden van de partijtop geen weet hadden.

Hoewel Kohl bij hoog en bij laag ontkent op de hoogte van smeergelden te zijn geweest – laat staan dat hij zich persoonlijk zou hebben verrijkt – publiceert de Duitse pers dagelijks nieuwe onthullingen over zwartgeldtransacties, die via geheime Zwitserse rekeningen in de CDU-partijkas zouden zijn gestroomd.

De Bondsdag heeft inmiddels besloten een parlementair onderzoek in te stellen. De officier van justitie in Bonn beslist deze week of een justitieel onderzoek zal worden gestart. Het gaat om smeergelden die het staalbedrijf Thyssen aan de CDU zou hebben betaald (1 miljoen mark) bij wapenleveranties aan Saoedi Arabië; ook zou het Franse bedrijf Elf Acquitaine 11 tot 13 miljoen mark hebben betaald vanwege investeringen in Oost-Duitsland.

Schröder beperkte zijn aanval niet alleen tot de rol van Helmut Kohl in de zwartgeld affaire. Ook oud-minister van Defensie Volker Rühe (CDU) werd niet ontzien. Schröder herinnerde er fijntjes aan dat het dezelfde Rühe betreft, die probeert in februari minister-president te worden in Sleeswijk-Holstein. Maar Rühe beweert, aldus Schröder, dat hij van niks weet. De kanselier schrok er niet voor terug de smeergeldaffaire in te zetten bij de komende deelstaatverkiezingen waar de SPD-minister-president Heide Simonis in de opiniepeilingen achterligt bij CDU-kandidaat Rühe.

De SPD hoopt dat bij de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein een keerpunt in de reeks nederlagen wordt bereikt, die de partij in september moest incasseren bij diverse deelstaatverkiezingen. ,,De CDU zegt: wat goed is voor ons is goed voor het land; wij sociaal-democraten zeggen: eerst het land, dan de partij'', zei Schröder tegen de 600 gedelegeerden.

Schröder verdedigde vervolgens zijn regeringspolitiek om het ziel-togende bouwconcern Philipp Holzmann te steunen, het bezuinigingsprogramma van 30 miljard mark door te zetten, bedrijven en burgers verder te ontlasten en via ronde-tafel-gesprekken met vakbeweging en bedrijfsleven het creëren van meer banen te stimuleren. Schröder kondigde verdere lastenverlichting aan voor het midden- en kleinbedrijf in januari om zo af te rekenen met de kritiek dat hij de weg van links interventionisme in de economie zou zijn ingeslagen.

Ook brak de bondskanselier een lans voor de uitbreiding van de Europese Unie met de Oost-Europese landen. ,,Europa mag niet opnieuw – maar nu economisch – worden gedeeld'', zei Schröder. ,,Havel, de Tsjechische president, en anderen, hebben niet in de gevangenis gezeten om nu opnieuw te worden buitengesloten.''

    • Michèle de Waard