Een kamer buiten

Of het nu gaat om tweeverdieners, een modaal gezin of een bejaard echtpaar, het is nog altijd de man die de heg knipt. Hij maait ook het gras en plaatst de schutting. De vrouw houdt zich bezig met versiering van de tuin, met wieden, planten en fatsoeneren. De vrouw is veruit het meeste bezig met tuinieren – zíj bepaalt hoe de tuin eruit ziet, zegt M. Koster, bedrijfsleider van tuincentrum Europatuin in Gouda.

Verder is de afgelopen vijftig jaar weinig hetzelfde gebleven in de Nederlandse tuinen. De tuin is tegenwoordig het verlengstuk van het interieur, zegt Koster. ,,Men leeft graag in de tuin en beschouwt het als een extra kamer, buiten. De tuin wordt geassocieerd met rust en ontspanning.'' Nu de `oosterse inrichting' van woonkamers in de mode is, zal de `oosterse tuin' in het voorjaar volgen, verwachten tuincentra. Boeddha-beelden en wind-gongs (die klinken als de wind de gong beweegt) verkopen goed.

Tuinieren is een miljardenmarkt. Trends in tuinieren worden voorspeld en bepaald door bladen en televisieprogramma's, zoals `Eigen huis en tuin' van RTL4 en `Tuinieren met kijkers' van SBS6, die miljoenen kijkers trekken.

Tuinmeubilair is ook razend populair. Stonden er vroeger vooral stoelen en tafels van wit plastic in de tuin, tegenwoordig zijn vooral natuurlijke materialen zoals hout, en staal in de mode.

Iedereen zal het ontkennen, zegt Koster, maar aan je tuin ontleen je status. Dat ziet zij aan de bedragen die men eraan uitgeeft. ,,Vroeger kocht je een barbecue bij de Blokker voor 3,95 gulden, nu geven jonge stellen gerust driehonderd gulden uit aan een mooie barbecue. Ouders kopen een kinder-picknicktafel voor duizend gulden – al zijn dat vooral de artsen en de hogere klasse. En dure zandbakken. Niet zo'n stalen, felgekleurde zandbak zoals vroeger, maar een houten bak of van materiaal dat daar op lijkt.'' Een grote tuin duidt ook op een groter vermogen, al geldt dat niet overal: in de Randstad zijn de tuinen wegens ruimtegebrek gemiddeld veel kleiner dan in het oosten, zuiden en noorden. Daar is vijfhonderd vierkante meter normaal.

De tuin mag wel geld kosten, maar niet te veel moeite. ,,Vooral tweeverdieners, die weinig tijd hebben, kiezen voor een praktische tuin. Ze leggen tegels of `bodembedekkers' en hebben dus weinig onkruid.'' Tuincentra verkopen steeds meer kant en klare pakketten. Een haag, bijvoorbeeld, die in blokken kan worden geplant, zodat je niet elk boompje apart hoeft te kweken. Of een blokhut waar je zelf amper tijd aan kwijt bent om hem in elkaar te zetten.

Vijvers zijn op hun retour, zegt Koster, omdat die te veel onderhoud vragen. De vijver moet worden schoongemaakt en de vissen hebben eten nodig. ,,Omdat mensen toch geboeid zijn door water'', zegt Koster, kiezen ze steeds vaker voor een waterinstallatie in de tuin. Een bol waar water over stroomt, een fontein of een waterval. De groep echte visliefhebbers – die er tijd en energie voor over hebben – groeit weer wel. Voor hen worden grote, mooie karpers gekweekt.

De echte tuin- en natuurliefhebber houd je altijd, zegt Koster. Die groep bestaat vooral uit vrouwen die veel vrije tijd hebben. Deze `hobbyisten' geven veelal om het milieu en proberen zo min mogelijk schade aan te richten tijdens het tuinieren. Ze verbouwen hun eigen groente en fruit. Voor hen komen vanaf het voorjaar 2000 dertig soorten biologisch geteelde zaadjes op de markt.