Driehonderd ton naar sieradenindustrie

De 300 ton goud die de Nederlandsche Bank verkoopt, zal waarschijnlijk verwerkt worden door de internationale sieradenindustrie. Dat zegt edelmetaalhandelaar N. van der Hoeven van de Hollandsche Bank Unie in Rotterdam.

De Nederlandsche Bank verkoopt de `broodjes' goud volgend jaar op de Londense goudmarkt. In edelmetaal gespecialiseerde banken kopen de goudbaren. Soms voor beleggingsdoeleinden, maar meestal om ze weer door te verkopen aan de sieradenindustrie. Slechts bij hoge uitzondering kopen sieradenfabrikanten rechtstreeks op de Londense goudmarkt, aldus Van der Hoeven.

De 400 ounce baren (12,44 kilo) van de Nederlandse bank zijn van zeer hoge kwaliteit. Ze hebben een 995-gehalte, bijna 24 karaats. Puur goud heeft een gehalte van 999. Naar deze allerfijnste kwaliteiten is nauwelijks vraag op de Nederlandse markt. De Nederlandse sieradenindustrie neemt doorgaans al genoegen met 14 karaats goud. In Italië is 18 karaats de norm, in India 22 karaats.

De 2.000 ton goud die de 17 Europese Centrale banken de komende vijf jaar volgens afspraak afstoten, komt goed van pas, zegt Van der Hoeven. Tussen de vraag naar goud en het aanbod zit al jaren een fundamenteel gat. In 1998 delfde de mijnindustrie 2.475 ton goud. De vraag vanuit de sieradenindustrie bedroeg dat jaar 2.900 ton. De sieradenverkoop neemt wereldwijd al enige jaren toe, zegt Th. Vermeulen van de Federatie Goud en Zilver in Voorburg. ,,De dip van de Azië-crisis is voorbij.'

Vorig jaar groeide de omzet in sieraden in Nederland met bijna 7 procent. Dit jaar bedraagt de groei naar verwachting zo'n 4 procent. ,,De vraag naar 18 karaats neemt toe', zegt Vermeulen. ,,Het mag tegenwoordig wat groter en opvallender.'