Clinton haalt scherp uit naar Russen

Rusland zal ,,een hoge prijs'' moeten betalen voor de militaire campagne in Tsjetsjenië. Dat zei de Amerikaanse president Clinton gisteren.

Clinton, die zich niet eerder dermate scherp uitliet over de Russische aanval op Tsjetsjenië, zei dat Moskou ,,elke dag verder wegzinkt in het moeras'' en dat het met het hardhandige optreden in Tsjetsjenië ,,het extremisme in de wereld intensiveert en zijn eigen aanzien in de wereld schade toebrengt''.

Clinton reageerde met zijn opmerkingen op de zware beschietingen van de Russen op steden in Tsjetsjenië en op het gisteren uitgevaardigde ultimatum van het Russische leger aan de inwoners van Grozny die zich nog in de stad bevinden. Zij krijgen tot zaterdag de tijd de stad te verlaten; wie na zaterdag nog in de stad is wordt beschouwd als een ,,bandiet''. ,,Iedereen die de stad niet verlaat, zal worden vernietigd'', aldus de tekst van het legerultimatum.

Volgens Clinton brengt het Russische optreden ,,de bevolking van Tsjetsjenië in een verschrikkelijke positie''. ,,Ze wordt belegerd door paramilitaire groepen en terroristen aan de ene kant en door het Russische offensief aan de andere kant.'' Volgens Clinton is de Russische strijd tegen terrorisme ,,gerechtvaardigd'', maar ,,de methoden die in Tsjetsjenië worden gebruikt, zijn verkeerd en ik ben ervan overtuigd dat ze contraproductief zijn''.

Volgens Clinton is het ultimatum aan de inwoners van Grozny ,,een bedreiging van de levens van de bejaarden, zieken en gewonden en de mensen die te bang zijn hun huis te verlaten. ,,Ik ben diep bezorgd door berichten die suggereren dat onschuldige burgers ook verder de last van deze oorlog zullen dragen, en niet de militanten die Rusland bestrijdt.''

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Europese Unie lieten gisteren in Brussel weten te overwegen, de ondertekening van een aantal akkoorden met Rusland af te gelasten als teken van protest tegen het Russische geweld in Tsjetsjenië. In de verklaring wordt gewaarschuwd dat ,,de onaanvaardbare bedreiging van de burgers van Grozny de cyclus van geweld in de noordelijke Kaukasus alleen maar kan verlengen in plaats van hem te breken''. (Reuters)