Betalen over de grens wordt goedkoper

De Euro Banking Association (EBA) heeft een systeem ontwikkeld waardoor kleine grensoverschrijdende betalingen in euro's goedkoper, sneller en makkelijker kunnen gebeuren. De kosten zouden met zeker de helft kunnen dalen door dit systeem. Grensoverschrijdende betalingen zijn op dit moment duur en ze nemen veel tijd in beslag. Dat komt doordat elk land er zijn eigen systeem op nahoudt. Het systeem van de EBA voorziet in een standaardisering, waardoor betalingen van de ene naar de andere bank in maximaal 24 uur kunnen plaatshebben. Nu is dat vaak nog drie tot vijf dagen.

De EBA heeft haar systeem gisteren in Brussel gepresenteerd. Het is de bedoeling dat het systeem, waaraan in beginsel alle banken kunnen deelnemen, in de loop van volgend jaar in werking treedt. (ANP)