Zingende oliebol

Het is de dertiende keer dat PTT Post ze uitbrengt: de december-, of in de volksmond, kerstzegels. Omdat het de laatste editie van deze eeuw betreft, nodigde PTT vorig jaar heel Nederland uit creatieve hoogstandjes in te sturen. Bijna 6.000 inzendingen waren het gevolg.

Een deskundige jury met daarin onder anderen Goede Tijden Slechte Tijdens-sterren Guusje Nederhorst en Reinout Oerlemans, en kookgek Joop Braakhekke, bogen zich over de selectie van de twintig uitverkorenen.

De winnende ontwerpen zijn onder meer 'De lachende kerstman', 'De Zingende oliebol' en 'De millenniumkater'. Grafisch ontwerpers Just van Rossum en Erik van Blokland maakten er officiële postzegels van.

"Ik had graag een echte postzegelverzamelaar in de jury gezien", zegt Evert van der Veen, secretaris van Filatelie Vereniging Gabriël in Nunspeet, de oudste thematische vereniging van postzegelverzamelaars in Nederland. "Onze vereniging houdt zich bezig met postzegels met een religieuze afbeelding. De kerstzegels zijn daar bij uitstek geschikt voor."

Decemberzegels, een velletje postzegels met een gereduceerde prijs (55 cent per zegel), ontwikkeld voor de kerst- en oudejaarspost. Dit jaar ontworpen door onbekende Nederlanders. Te koop van 30 november tot 6 januari. Prijs: 20 zegels voor ƒ11,00. Oplage: ruim 200 miljoen. (PTT Post).