Woedende Castro stelt ultimatum aan VS van 72 uur

Niets werkt op Fidel Castro zo verfrissend als woede over het perfide Washington. Gisteren stelde de Cubaanse leider op de Cubaanse televisie de VS een ultimatum van 72 uur. Als hij dan zijn zin niet krijgt, zullen miljoenen Cubanen de straat opgaan, dreigt hij.

Aanleiding voor de eruptie van Castro is het jongetje Elian Gonzalez, dat vandaag zes jaar wordt. Elian werd vorige week door de Amerikaanse kustwacht uit zee gevist, waar hij zich in leven had gehouden door zich vast te klampen aan een stuk rubber. Zijn moeder en stiefvader verdronken toen het gammele bootje waarmee het gezin naar Florida had willen vluchten, kapseisde. Tien opvarenden kwamen om.

Elian is nu bij zijn oom in Miami. Zijn vader en grootvader eisen dat hij terugkeert naar Cuba, anti-Castro groepen willen dat hij als politieke vluchteling wordt erkend. Zij hebben een raadsman ingehuurd, die in eerste instantie zegt te hopen dat de familie er onderling uitkomt. Lukt dat niet, dan moet de rechter over Elian beslissen. Dat is ook het standpunt van de Amerikaanse autoriteiten.

Castro denkt er anders over, zo liet hij gisteren weten. De zaak-Elian mag niet in handen vallen van ,,huurlingen en corrupte rechters, verrot tot op hun beenmerg''. De Cubaanse leider verscheen in olijfgroen op tv en bestookte zijn publiek een uur lang met oorlogszuchtige hyperbolen. ,,Dit is een oorlog, een internationale veldslag'', aldus Castro. ,,Een flagrante misdaad van ontvoering door de Amerikaanse autoriteiten.'' De gang van zaken rond Elian noemde hij ,,grof, wreed, absurd, crimineel, hypocriet''.

Zijn partijblad Granma zette vrijdag al de toon: ,,We zullen je bevrijden, Elian, uit het inferno van egoïsme, vervreemding, misbruik en onrecht waarheen je zo bruut en illegaal bent ontvoerd. Je zal terugkeren naar de boezem van je familie en je vaderland. Symboolkind, held-jongen.''

Elian Gonzalez is zo een speelbal geworden van Castro en de Cubaanse ballingen. De laatsten zien in Elian een mooi symbool voor de wanhoop van de Cubaanse bootvluchtelingen, Castro bedient zich van hem om de anti-Amerikaanse gevoelens op te zwepen. De schoolkinderen van Havana mogen vandaag alvast spandoeken gaan maken. (AFP, AP)