Voor Vrede is geen plaats bij Roda JC

Een bijna vergeten voetballer liet zaterdagavond weer even zijn gezicht zien. Regillio Vrede mocht na rust 45 minuten de gelederen versterken van Roda JC in een poging een achterstand goed te maken tegen PSV. Zoveel speeltijd was de boomlange verdediger dit seizoen nog niet gegund in de eredivisie.

Hoewel hij begrip kan opbrengen voor de handelwijze van trainer Sef Vergoossen heeft Vrede genoeg van het bankzitten en de treurige wedstrijdjes in het tweede team. Hij gaf inmiddels spelersmakelaar Sigi Lens opdracht uit te kijken naar een andere club. In binnen- of buitenland. Vrede kon overigens niet voorkomen dat Roda JC bij PSV kansloos verloor (2-0).

In de voorbereiding werd Vrede afgelopen zomer getroffen door een virale hersenvliesontsteking (nekkramp). Daarna kampte hij ook nog met een buikspierblessure. Ondanks een relatief spoedig herstel was er na zijn terugkeer voor hem geen plaats meer in het elftal. De Belg Joos Valgaeren ontwikkelde zich tijdens zijn afwezigheid dusdanig dat Vergoossen hem moeilijk weer naar de bank kon verbannen. De 23-jarige voetballer uit Leuven verdiende met zijn goede spel bij Roda JC zelfs een plek in de selectie van het Belgisch elftal.

Een hard gelag voor Vrede die drie jaar lang een vaste waarde was voor de ploeg uit Kerkrade. Vrede werd 26 jaar geleden geboren in Paramaribo. Hij groeide op in de Indische buurt in Amsterdam. Als amateur was hij in de hoofdstad lid van Blauw-Wit en via RKC kwam hij bij Roda JC terecht. Vorig seizoen was hij een belangrijk wapen in de gevreesde luchtmacht van de club uit Kerkrade. Maar in het profvoetbal gaat het gezegde `de een zijn dood, de ander zijn brood' nadrukkelijk op. De laatste maanden speelde Vrede voornamelijk in het tweede team. Tegen Feyenoord mocht hij tien minuten invallen, tegen Willem II ruim een half uur. ,,Het is een ongeschreven wet in het profvoetbal dat je na een ziekte of blessure je plaats in het elftal kwijt bent'', beseft Vrede zijn lot. ,,De trainer zit ook in een lastig parket. Maar er zal wel iets moeten gebeuren. Ik ben geen speler die op de bank kan zitten. Als ik eerlijk ben is dit een situatie waar ik geen vrede mee heb. Ik zie het niet zitten nog langer in het tweede elftal tegen RBC 2 en Dordrecht 2 te voetballen. Hopelijk mag ik in de drie wedstrijden voor de winterstop nog een paar keer meespelen in het eerste team.''

Trainer Vergoossen wil daarover geen enkele toezegging doen. Hij zette Vrede tegen PSV in om Valgaeren door te kunnen schuiven naar het middenveld. Daar kon Roda zaterdagavond geen vuist maken, waardoor het geen enkele kans voor het doel van Waterreus kreeg. Vrede maakte een wat onwennige indruk op het natte veld. Hij ontbeerde nog wedstrijdritme. ,,Het tempo lag hoog. De eerste tien minuten liep ik naar adem te snakken. In het tweede elftal kun je geen ritme opdoen voor dit niveau.''

Dankzij zijn postuur bracht Vrede zijn tegenstander Luc Nilis nog weleens uit balans. Vrede heeft de lengte en uitstraling van een basketballer. Hij zou zo uit de NBA kunnen komen. Hij had bij zijn overgang van RKC naar Roda JC slechte ervaringen met z'n zaakwaarnemer Peter Gerards die lang niet het maximale voor hem uit het vuur sleepte. Toch heeft hij nu Sigi Lens, die eveneens bij de spelersvakbond VVCS wegens ongeoorloofde bijverdiensten werd ontslagen, een zoekopdracht gegeven. ,,Ik heb bij hem niets getekend. Ik wil slechts in kaart laten brengen wat de mogelijkheden voor mij zijn.''

Het liefst zou Vrede in Engeland aan de slag gaan. Met hoge voorzetten, die daar een geliefd wapen zijn, weet hij immers wel raad. Vrede staat echter nog tot 2003 onder contract bij Roda JC en er zal dus een fikse afkoopsom op tafel moeten komen. ,,Technisch bestuurslid Nol Hendriks heeft aangegeven dat ik minimaal zeven miljoen gulden moet kosten. Dat is natuurlijk wel veel geld voor een speler uit het tweede elftal. Beide partijen moeten water bij de wijn doen. Ik ben nog te ambitieus om weg te kwijnen als reserve. Ik twijfel niet aan mijn kwaliteiten. Ik doe niet onder voor Valgaeren. Ik kan het alleen niet meer laten zien.''